Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Whisky | Whisky Jęczmienne | Regiony produkcji | Cambeltown Isley i Wyspy
Cambeltown Isley i Wyspy

Campbeltown

Jest to bardzo mały region znajdujący się na półwyspie Kintyre. Królewskie miasto Campbeltown, założone zostało przez Archibalda Campbella, siódmego hrabiego Aegyll, w roku 1609. Whisky pochodzące z tego regionu są najwyżej oceniane przez koneserów. Produkcją zajmują się tylko 2 zakłady: Springbank (z niego pochodzą 2 destylaty Springbank i Longrow) i Glen Scotia.

Islay

W 1727 roku wyspę kupił Daniel Campbell z Shawfield, deputowany Glasgow, który popierał podatek słodowy (malt tax) z 1725 roku, za co tłum splądrował jego dom. Whisky pochodząca z tego regionu charakteryzuje się morzem, jodem i dymem. Spośród wszystkich gatunków regionalnych jest to najbardziej aromatyczna whisky i najłatwiejsza do rozpoznania. Przyczyna jest bardzo prosta: torf. Wyspa Islay to ogromne bogactwo pokładów torfu, przez które przepływają liczne potoki, z których czerpie się wodę do destylacji. Woda ta posiada już bardzo mocne aromaty torfu. Dziś pracuje tu tylko 7 zakładów: Ardbeg, Bowmore (jednocześnie główne miasto na Islay), Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ile, Lagavulin, Laphroaig. Cały czas są jeszcze dostępne destylaty z zamkniętej w 1983 roku destylarni Port Ellen (drugie największe miasto regionu). Najszlachetniejszym maltem, jaki kiedykolwiek był robiony na Islay był 21 letni Upper Cragabus. Dziś tutejsze gorzelnie można podzielić na 2 grupy północną i południową, przy czym Bowmore leży między nimi, zarówno geograficznie jak i pod względem stylu produkowanych trunków. Nie wszystkie malty z Islay mają tak silny dymny aromat. W Bruichladdich, Bunnahabhein nie sposób wyczuć śladu dymu, a Bowmore i Coala Ile mają go bardzo niewiele. Tylko w maltach pochodzących z południa wyspy można znaleźć sporo fenoli (Ardbeg, Lagavulin, Laproaig i Port Ellen). Generalnie whisky z północy wyspy są dużo łagodniejsze i nie czuć w nich dymu, w porównaniu z tymi z południa.

Wyspy

Dziś nadal można traktować wyspy jako odrębną krainę (lub krainy, bowiem każda z nich różni się od pozostałych). Klimat jest tu inny niż na głównym lądzie, ma charakter morski, wilgotny, bardzo wietrzny. Rzadko jednak zdarzają się tu surowe zimy. Typowy malt z wysp jest torfowy, ale nie tak bardzo jak z Islay, a w jego końcówce pojawia się akcent pieprzowy. Odmienna jest tylko whisky z destylarni Islay of Arran, położona między Ayrshire i Kintyre (na wyspie Jura) – słodsza i bardziej kwiatowa niż inne. Z wysypy Mull pochodzi Tobermory, z wyspy Skye Talisker, z wyspy Arran Isle of Arran, a na Orkadach jest Highland Park i Scapa.
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|