Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Whisky | Zakończenie
Zakończenie

Nazwa whisky nie jest zastrzeżona, tak więc trunki whisky i whisky-podobne możemy spotkać w prawie każdym kraju. Pod koniec tego krótkiego opracowania chciałbym powiedzieć jeszcze kilka słów o tym alkoholu produkowanym w innych krajach.
Whisky pochodzące z Kanady jest najlżejszą whisky, która świetnie komponuje się w drinkach i jest niezobowiązującym się alkoholem, ale raczej nie godnym na degustacje. W Kanadzie produkuje się obecnie prawie wyłącznie, blended whisky (określana jako rye) głównie z kukurydzy, żyta i jęczmienia. Kanadyjska whisky leżakuje krótko od 3 do 12 lat, najdłużej 20letni Canadian Club. Do whisky kanadyjskiej dozwolone jest dodawanie w wysokości 1% innych składników jak soki owocowe, sherry, napoje smakowe i zapachowe. Głównymi producentami są: Johnie Molson, Gooderham & Worts, a najbardziej znane to Hiram Walker i Seagram. Japonia jest piątym największym producentem whisky obok Szkocji, Irlandii, U.S.A i Kanady. 95% whisky dostarczają 4 główne zakłady Suntory, Nikka, Sanraku i Kirin. Pozostałe 5% to 20 bardzo małych gorzelni nieliczących się. W Indiach czołowymi firmami są Kasauli i McDowell’s, w Pakistanie taką firmą jest Murree, w Nowej Zelandii Lammerlaw, a w Polsce dobrze nam znana Dark Whisky. Zupełnie inaczej sytuacja ma się, jeśli chodzi o nazwę Scotch Whisky. Produkt, który na etykiecie ma takie słowa musiał być: wyprodukowany ze szkockiej wody i zesłodowanego jęczmienia, (do którego dodać można tylko całe ziarna innych zbóż), musi zostać poddany procesowi zacierania w miejscu produkcji, naturalnie przefermentowany (przy użyciu endogennego systemu enzymów, poddana fermentacji tylko przez dodanie drożdży), końcowy poziom alkoholu nie może byś wyższy niż 94,8% vol., leżakowany, co najmniej 3 lata bez żadnych dodatków smakowych lub zapasowych, jedynym wyjątkiem jest karmel. Whisky sama w sobie jest bezbarwna a dopiero dodatek owego karmelu lub leżakowanie w beczkach po sherry, (The Macallan jako jedyna destylownia używa wyłącznie beczek po sherry) lub bourbonie nadaje whisky barwę.

Bibliografia:
1. La Dolce Vita Whisky, G+J Gruner+Jahr Polska, Warszawa 2002
2. Carol P.Shaw, Whisky Mini Encyklopedia, Antena, 1994
3. Jarosław Urban, Whisky Vademecum, Rachocki i S-ka, Pruszków
4. Charles Maclean, Whisky Malt, Wig Press, Warszawa 2002
5. www.whisky.pl

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|