Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


NaturalneZwykłe
| Alkohol | Wódka | Podział wódek | Wódki gatunkowe


Wódki gatunkowe produkuje się ze spirytusu pochodzącego z przefermentowanych owoców i zbóż, których następnie poddaje się rektyfikacji (ciągłej destylacji) lub leżakowaniu. Następnie dodaje się do niego różnego rodzaju składniki: cukier i świeże lub suszone owoce, przyprawy, używki (kawa, czekolada), środki smakowe i zapachowe, barwniki organiczne. Wódki gatunkowe odznaczają się bardziej złożonym składem chemicznym niż wódki czyste, mają inne właściwości smakowe, a stężenie w nich alkoholu może wynosić od 25 do 75%.

Alkohole należące do wódek gatunkowych klasyfikuje się na kilka sposobów. Dzielone są ze względu na rodzaj spirytusu użytego do ich produkcji na: wódki gatunkowe zwykłe i wódki gatunkowe naturalne.

Wódki gatunkowe zwykłe produkowane są ze spirytusu rektyfikowanego ( rektyfikacja – destylacja frakcjonowana, proces wielokrotnego odparowywania cieczy i skraplania oparów, w celu rozdzielenia mieszanin cieczy o zbliżonych temp. wrzenia) i wody z dodatkiem spirytusów surowych, nalewów na zioła, korzenie, owoce oraz substancji smakowo-zapachowych. Przykładami są – Przepalanka, Żubrówka, Absynt.

Wódki gatunkowe naturalne produkuje się z surowych spirytusów i destylatów winnych: zbożowych lub owocowych, uszlachetnionych leżakowaniem. Przykładem najbardziej znanych wódek tego typu jest: whisky, śliwowica, brandy, tequila, rum.

Wódki gatunkowe, w zależności od zawartości ekstraktu (głównie cukru) można podzielić je na gorzkie (bitters) zawierające do 5% ekstraktu, półsłodkie - zawierające 22-32% ekstraktu, słodkie – zawierające 22-32% ekstraktu, likiery i kremy, zawierające zależnie od rodzaju 32% ekstraktu lub powyżej 40%.

Wódki gorzkie (bitters) - ta ogólna nazwa odnosi się do win, wódek i gorzkich likierów. Produkuje się je na bazie ekstraktów ziołowych i korzennych, łodyg i liści roślin tropikalnych i subtropikalnych oraz różnych korzeni. Na ogół mają ciemny kolor i działanie pobudzające, a także ułatwiają trawienie. Mogą być używane do aromatyzowania koktajli oraz jako zaprawa do wódek czystych. Mogą być również podawana jako aperitify z wodą i lodem. Polskim przykładem tego rodzaju alkoholu może być Żołądkowa Gorzka.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|