Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wódka | Podział wódek | Wódki gatunkowe | Zwykłe


Anyżówka - już 1500 lat przed naszą erą Egipcjanie uważali ten napój za lekarstwo. Pod koniec XVIII wieku w Szwajcarii francuski uchodźca dr Ordinaire wyprodukował absynt - nalewkę spirytusową otrzymaną przez macerację piołunu, który stał się bardzo modnym napojem o smaku anyżkowym. Produkcję absyntu przejął H. L. Pernod. Jednak nadużywanie go okazało się szkodliwe dla zdrowia. Mogło, bowiem doprowadzić do obłąkania, a nawet do śmierci. Zatem w większości państw zakazano produkcji absyntu.
W międzyczasie opracowano technologię dla wielu trunków o smaku anyżkowym (anisees) zwanych też we Francji Pastis. Produkuje się je z anyżku gwiaździstego (badian), którego olejki eteryczne destyluje się z cukrem, czystym alkoholem i różnymi dodatkami, takimi jak mięta, melisa, lukrecja i inne zioła prowansalskie.
Najbardziej znane marki to: Pernod i Ricard z Francji, Pastis (produkowany ostatnio także bez alkoholu) i Anisette (likier korzenny).
Do wielkiej rodziny anyżówek należy też greckie ouzo i turecka raki, a także bułgarska mastika. Ouzo to słodka anyżówka o zawartości 40-50% obj. alkoholu. Raki ma smak korzenno-ziołowy, nie jest tak słodka jak ouzo i również zawiera 40-50% obj. alkoholu.

Gin - Bez tej bezbarwnej, klarownej wódki nie może się obejść żaden bar. Jęczmień i żyto stanowią podstawowy składnik zacieru. Do tego dodaje się wiele aromatyzujących, korzenno-ziołowych składników (jałowiec, kolendra, skórka pomarańczowa i cytrynowa, anyżek, kardamon, mieczyk i wiele innych). Po destylacji gin zawiera około 38-45% obj. alkoholu. Dry gin musi mieć zawartość, co najmniej 40% obj. Najważniejsze marki ginu to niesłodzony Dry Gin i London Dry Gin oraz nieco dosładzany syropem cukrowym Old Tom Gin i Plymouth Gin. Sloe Gin zawiera również tarninę, która nadaje mu specyficznego smaku i aromatu. Gin to jeden z najbardziej popularnych i rozpowszechnionych napojów alkoholowych w krajach anglosaskich, a w konsumpcji zajmuje drugie miejsce po whisky.

Goldwasser (Złota Woda) – jest to bezbarwny likier korzenno-ziołowy zwany "złotą wodą". Jest on produkowany od 400 lat w Gdańsku. Osobliwością są pływające w nim cieniutkie płatki 22-karatowego złota, które według przekazów powinny przynosić szczęście. Zawartość minimum 38 %obj. alkoholu. Jest znany i ceniony w całej Europie, a jego produkcję naśladuje się w wielu krajach.

Śliwowica - Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40-70 proc. alkoholu. Śliwowicę wyrabia się ze sfermentowanych zacierów śliwkowych, głównie śliwek węgierek. Powstały spirytus powinien dojrzewać przez kilka lat. Tradycyjnie wytwarza się ją w Niemczech, w Alzacji, Szwajcarii i w północnej części Włoch, w Europie Wschodniej oraz na Bałkanach. Za najlepsze uznaje się śliwowice pochodzące z Węgier, Bośni, chorwackiej Dalmacji, Czech, Słowacji oraz Polski.

Wiśniówka - rodzaj kolorowej wódki o smaku i zapachu wiśni. Zazwyczaj słodka, zazwyczaj o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu (ok. 35°), wytwarzana przemysłowo przez rozcieńczanie spirytusu wodą, cukrem, aromatem wiśniowym. Produkt ten bywa określany także angielską nazwą "Cherry Cordial".

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|