Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wódka | Proces produkcji


Kiedyś używano do produkcji wódki ziemniaków i innych surowców roślinnych, teraz niemal wyłącznie są to zboża, głównie żyto.

Podstawową masę ziarna gotuje się, a po dodaniu słodu lub preparatów enzymatycznych przeprowadza się zabieg zacierania, aby przekształcić zawartą w ziarnie skrobię cukry proste, ulegające fermentacji. Do gotowego zacieru dodaje się drożdże, a po fermentacji odpędza alkohol na kolumnowych aparatach do destylacji ciągłej. Następnie w procesie rektyfikacji otrzymuje się spirytus o bardzo wysokim stopniu czystości i dużej mocy. Ostatnim zabiegiem, pozbawiającym alkohol niepożądanych smaków i zapachów jest filtracja przez warstwę węgla drzewnego. Przed butelkowaniem spirytus rozcieńcza się wodą do mocy handlowej 37.5%, 40%, 45%.

W przypadku wódek smakowych składniki aromatyczne dodaje się po rektyfikacji i pozostawia je na długi czas, do 3 lat a nawet dłużej, aby wódka mogła dobrze nimi przesiąknąć. Niektóre wódki gatunkowe - leżakowane w drewnianych kadziach lub beczkach – nabierają lekkiego zabarwienia. Inne uzyskują swą egzotyczną barwę od dodanych przypraw, kwiatów czy orzechów.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|