Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina niemieckie | Podział jakościowy
Wina markowe dzielą się na:

-Tafelwein/Landwein - Niemieckie wino stołowe/krajowe. Są to wina wyłącznie z winogron dopuszczonych do uprawy na terenie Niemiec. Są to zwyczajne, orzeźwiające wina, które nie podlegają ścisłej kontroli jakościowej.
-QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) - Wino markowe z określonego obszaru uprawy. Są to wina, które mogą pochodzić wyłącznie z jednego, z 13 niemieckich terenów uprawowych. Każde takie wino jest poddawane kontroli jakościowej pod względem gatunku winogron, dojrzałości, harmonii i elegancji.
-QmP (Qualitätswein mit Prädikat) Są to wina markowe ze specjalnym atrybutem (Prädikat). Do tej kategorii należą wszystkie najwyższej klasy wina. Wina te są odznaczane zgodnie ze stopniem dojrzałości (sześcioma wyróżnieniami) - a więc ciężarem właściwym moszczu. Informacja o stopniu wyróżnienia musi każdorazowo pojawić się na etykiecie:
-Kabinett, dobre, zwykle lekkie wina produkowane z pełni dojrzałych winogron, najlżejsze z win Prädikat. Do spożycia zarówno do jak i bez posiłku.
-Spätlese, dosłownie oznacza późny zbiór. Wina najwyższej jakości wytwarzane z gron zebranych po zwykłym winobraniu. Wina te mają intensywniejszy aromat, są bardziej skoncentrowane, ale niekoniecznie słodkie! Dobre do bogatszych, o intensywniejszym aromacie posiłków.
-Auslese, szlachetne wina ze specjalnie wyselekcjonowanych, bardzo dojrzałych winogron, o intensywnym bukiecie i smaku, najczęściej, ale nie zawsze - słodkie..
-Beerenauslese (BA), wina z indywidualnie wyselekcjonowanych, przejrzałych pojedynczych owoców. Nadzwyczaj bogate, słodkie wina deserowe, dobrze wyważone dzięki swej kwasowości.
-Eiswein, wina ze zbiorów jak BA, jeszcze intensywniejsze w smaku i aromacie. Grona zbierane i wyciskane po pierwszych przymrozkach. Unikalne, bardzo kosztowne wina.
-Trockenbeerenauslese(TBA). Wina ze specjalnie wyselekcjonowanych, przejrzałych i przesuszonych gron podobnych do rodzynek, bogate, słodkie, miodowe.

Co powinniśmy wiedzieć przy zakupie ulubionego reńskiego wina?

Wina stołowe (Tafelwein, Landwein ) oraz zwykłe QbA mogą podlegać procesowi szaptalizacji , w przypadkach określonych prawem. Szaptalizacja, czyli proces dosładzania moszczu w latach niesprzyjającej pogody, stosowana jest wtedy, gdy zawartość cukru w gronach nie pozwoli na uzyskanie minimalnego poziomu alkoholu w winie. Szaptalizacja win klasy QmP w Niemczech jest zabroniona prawem. Czym innym jednak jest dosładzanie wina tzw. słodką rezerwą, czyli naturalnym , słodkim sokiem gronowym w celu uzyskania właściwego stylu wina. Dzieje się to przed butelkowaniem wina, w celu zaokrąglenia smaku i uzyskania właściwego tym winom aromatu. Bywa, że winiarz z tego samego wina tworzy wina w kilku stylach: wytrawne (trocken), półwytrawne (halbtrocken), półsłodkie, w zależności od ilości użytej „słodkiej rezerwy”. Dzisiaj ponad 50% niemieckich win jest wytrawna lub półwytrawna, szczególnie QbA i Kabinett. Oczywiście najdroższe kategorie win mają słodycz naturalną (tzw. cukier osadowy). Czasami w winach niemieckich, szczególnie w dobrych rocznikach, możemy spotkać na korku lub na dnie butelki charakterystyczne, drobne kryształki (kamień winny). Są one efektem zimnej stabilizacji wina. Są czymś zupełnie naturalnym, nie wpływają na smak wina, przeciwnie, stanowią swoisty znak jakości. Białe wina niemieckie serwuje się schłodzone do temperatury około 10 stopni C.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|