Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina niemieckie | Regiony upraw
Regiony upraw winorośli w Niemczech

Całość upraw w Niemczech podzielona jest na 13 obszarów (Anbaugebiet), a każdy z nich produkuje typowe dla tego obszaru wino o charakterystycznym smaku. Regiony: Mosel-Saar-Ruwer, RheingauNahe, Pfalz, Rheinhessen, Franken, Ahr, Mittelrhein, Hessische Bergstrasse, Wûrttemberg, Baden, Saale/Unstrut , Sachsen.

Ahr, dość mały obszar w dolinie rzeki Ahr, dopływie Renu, na południe od Bonn. Jest najbardziej na północ wysuniętym regionem winiarskim Niemiec, między miejscowością Altenahr a uzdrowiskiem Bad Neuenahr. Produkuje się tu głównie lekkie, czerwone wina, w tym Spätburgunder, Portugieser oraz Dornfelder. Z win białych coraz częściej uprawia się przyjemny, świeży Riesling oraz Muller-Thurgau. Ciekawe, że na blisko 530 hektarach (2003) uprawia się tu blisko 90% win czerwonych a ponad 60% stanowi Spatburgunder. Większość producentów zrzeszonych jest w pięciu spółdzielniach, produkują oni 3/4 win w regionie. Wina z Ahr rzadko są dostępne na naszym rynku, wino w większości spożywane jest przez mieszkańców i turystów.

Badenia jest najbardziej na południe wysuniętym regionem winiarskim Niemiec. Jest to długi, wąski pas winnic między wzgórzami Schwarzwaldu i Renem, rozpościerający się na przestrzeni około 400 kilometrów, od Jeziora Bodeńskiego po Heidelberg, podobnie jak Alzacja po przeciwnej stronie Renu! Winnice są stosunkowo płaskie, możliwy jest, więc mechaniczny zbiór winogron.
Badenia podzielona jest na 9 mniejszych obszarów (Bereich) o zróżnicowanych glebach i uprawianych tam odmianach winorośli. Są to: Tauberfranken, Bodensee, Ortenau, Kaiserstuhl, Markgräflerland, Tuniberg, Breisgau, Kraichgau i Badische Bergstraße.

Z gron Grauburgundera i Spätburgundera wytwarza się tu miejscową specjalność zwaną Badische Rotgold, z samego Spätburgundera wytwarza się Weißherbst.
Dziś na około 16 tysiącach hektarów produkuje się prawie 1.2 miliona hektolitrów wina, prawie w całości klasy Qba i Qmp..
W Baden jest bardzo wielu znakomitych winnic, nie sposób je tu wszystkie wymienić, wspomnę tylko o takich jak Weigut Bercher, z Vogtsburg-Burkheim, Weingut Dr.Heger z Ihringen, Weingut Bernhard Huber z Malterdingen, Weingut Andreas Laible z Durbach, Weigut Karl H. Johner z Bischoffingen, Weingut Schloss Neuweier z Baden-Baden, Weingut Reinhold i Kornelia Schneider z Endingen a także Weingut Duijn, Fischer, Ernst Heinemann, schloss Ortenberg i wiele innych.

Franken, po polsku Frankonia. Region winiarski nad Menem i jego dopływami, pomiędzy Aschaffenburgiem a Schweinfurtem, na wschód od Frankfurtu, w Bawarii. Produkuje się tu wina wyraźnie różniące się od tych z innych regionów, aromatyczne, wyraziste, subtelne i wytrawne. W Würzburgu (największym mieście regionu) znajduje się słynna winnica Stein (Weingut am Stein) od której ukuto nazwę wszystkich frankońskich win, steinwein . Niewątpliwie steinweiny należą do najbardziej męskich win niemieckich, są mniej aromatyczne, pełne ciała, mocniejsze, bardziej ziemiste. Część win frankońskich nosi cechy tutejszego, kontynentalnego klimatu: chłodnych zim, stosunkowo dużych opadów, wczesnych przymrozków a tym samym stosunkowo krótkich, ciepłych jesieni. Z tego powodu późno dojrzewający Riesling jest tu rzadziej uprawiany. Przeważa Müller-Thurgau określany tu jako Rivaner, Silvaner oraz krzyżówki Bacchus i Kerner. Wina czerwone znaleźć można w zachodniej części Frankonii między Aschaffenburgiem a Miltenbergiem.
Wina frankońskie wyróżniają się całkowicie odmienną, zieloną lub brązową butelką, tzw. bocksbeutelflasche, uważana za znak rozpoznawczy regionu.
Na trzech obszarach o powierzchni ponad 6 tysięcy hektarów uprawia się wino w 23 spółdzielniach oraz w wielu indywidualnych winnicach. Wina białe stanowią ponad 85% upraw (Müller-Thurgau ~ 36%, Silvaner ~21%, Bacchus ~12% oraz Kerner, Riesling, Spätburgunder, Scheurebe i niewielkie ilości Rieslanera - ciekawostki regionu.Eksport win odgrywa niewielka rolę.
Do najlepszych winnic w regionie należą: Fürstlich Castellsches Domanenamt (Castell), Weingut Rudolf Fürst (Bürgstadt), Weingut Horst Sauer (Escherndorf), Weingut Juliuspital (Wurzburg), Weingut am Stein (Wurzburg).

Hessische Bergstrasse - niewielki, około 450 hektarowy region winiarski na północ od Heidelbergu, pomiędzy Renem a masywemi Odenwaldu. Podobnie jak wina z Nadrenii Środkowej, spożywa się je na miejscu. Kraina odznaczająca się niezwykle ciepłym klimatem. W końcu czerwca w Heppenheim i na początku września w Bensheim odbywają się interesujące festyny winiarskie. Blisko 90 % to wina białe, a ponad połowa z nich to Riesling, reszta to Muller-Thurgau, Silvaner, Grauburgunder i Rulander(Pinot Gris). Wina tutejsze są aromatyczne, bogate, bardziej ekstraktywne, z większą kwasowością i wytworniejsze niż te z pobliskiego Rheingau.
Hessische Bergstrasse bierze swą nazwę od starej, rzymskiej drogi znanej jako strata montana. Duże wrażenie robią piękne krajobrazy winnic i sadów na zboczach wzgórz. HB sławne jest z pełnych kolorów i zapachów wiosen, najwcześniejszych w Niemczech. 2/3 powierzchni winnic zajmują tu Riesling i Muller-Thurgau.

Mittelrhein, Nadrenia środkowa - na północ od Rheingau, od Kaub prawie aż po Bonn. Większość win z tego regionu wypijają tubylcy i turyści podróżujący niezwykle pięknym w tym miejscu Renem. Wśród winnic, na wierzchołkach stromych zboczy, podziwiać można stare, piękne zamki lub ich ruiny. Aleksander von Humboldt uważał ten region "za ósmy cud świata". Stroma skała wdzierająca się w nurty Renu koło Bingen, zwana Loreley, stała się natchnieniem dla poetów (Heinrich Heine, Friedrich Silcher) i kompozytorów (Mendelssohn, Bruch).
Na prawie 500 hektarach, blisko 70% stanowi szlachetny Riesling (2003), Müller-Thurgau (6.6%), Spätburgunder (7.8%).
W najbardziej niesprzyjających latach winiarze sprzedają swoje zbiory producentom przyzwoitego musującego wina, określanych w Niemczech jako Sekt. Oprócz Ahr i Mozeli tylko Mittelrhein jest tak daleko położony na północ. Tylko dzięki specyficznemu, niezwykle sprzyjającemu mikroklimatowi możliwa jest tu uprawa winorośli. Tak naprawdę to tylko Riesling teraz i w przeszłości dawał tu interesujące wina. Riesling jest nieco inny niż w Rheingau, mają mniej ciała i więcej kwasowości, chociaż wiele podobieństwa w strukturze. Mają nieco pikantną, mineralną nutę, która czyni wino nieco rustykalnym.
Jeśli znajdziecie się Państwo w okolicach Bonn, Koblencji (ujście Mozeli do Renu), Boppard, Bacharach i Bingen, rozejrzyjcie się po okolicznych winnicach, to Nadrenia Środkowa. Warto o tym pamiętać, bo prawie całe wino konsumowane jest przez tubylców i turystów. Najciekawszym miastem regionu jest chyba Bacharach, niezwykle malownicze, ze średniowiecznym centrum, wąskimi alejami i ulicami, położone na północ od Bingen. Ze szczytu winnicy Posten Bacharacher rozpościera się cudowny widok na miasteczko i okolicę. Pamiętajmy o tym, bo zwykle Niemcy są dla większości tylko krajem tranzytowym do Francji i Włoch.
Najlepsi producenci: Weingut Toni Jost - Hahnenhof (Bacharach, Weingut Mathias Müller (Spay), Weingut August & Thomas Perll (Boppart), Weingut Ratzenberger (Bacharach), Weingut Weingart (Spay).

Mosel-Saar-Ruwer, od Trewiru do Koblencji, gdzie łączy się z Renem, wije się niezwykle piękna rzeka Mozela. Winnice nad Mozelą mają 2 tysiące lat historii! Jest to kraina Rieslinga! Pośród 250 kilometrów meandrów Mozeli oraz jej dopływów Saar i Ruwer, znajduje się około 11000 winnic, a właściwie działek z uprawami winorośli. Wszystkie trzy rzeki stanowią geograficzną jedność. Chociaż wina z wszystkich trzech obszarów mają swoją własną osobowość, łączy je piękny zapach wiosennych kwiatów, blady kolor, lekkość i odświeżająca kwasowość.
Wina mozelskie są eleganckie, smaczne, o delikatnym, kwiatowo-owocowym bukiecie, bardziej podobne do win alzackich, mimo że te ostatnie zawierają dużo więcej alkoholu, są bardziej zdecydowane, bardziej wytrawne, męskie. Do najlepszych win mozelskich należą te z jej środkowej części, z okolic Piesport, Brauneberg, Graach a szczególnie z Bernkastel-Kues. Niektóre działki mają nawet 70 stopni nachylenia. Praca w winnicy musi być tu całkowicie wykonywana ręcznie a winorośl wymaga specjalnego zabezpieczenia przed spływającą podczas zimowych deszczy wodą.
Największe miasta w regionie to Koblencja, Cochem, Zell, Bernkastel, Piesport, Trier. Powierzchnia winnic wynosi około 9 533 ha i podzielona jest na 6 obszarów. Wino wytwarza się w 19 spółdzielniach i ponad 500 indywidualnych winnicach. Białe wina stanowią ponad 90% upraw, w tym Riesling 56.8%, Müller-Thurgau 16.1% i Elbling 7.2% - stary szczep uprawiany jeszcze przez Rzymian. Dzięki wyraźnej kwasowości stanowi bazę dla niemieckich win musujących (sekt), towarzysząc takim szczepom jak Kerner, Bacchus i Spätburgunder. Około 20% win regionu wytwarzane jest przez spółdzielnię w Bernkastel-Kues. Dobrze jest wiedzieć kupując wina mozelskie, że tylko 13% win butelkowane jest w winnicach, 13% w spółdzielniach a pozostałe 59% w przedsiębiorstwach handlowych. W tutejszych przedsiębiorstwach butelkuje się także wina z sąsiedniego Palatynatu i Rheinhessen. Wina z Zell, Bernkastel i Piesport należą do najbardziej rozpoznawalnych win niemieckich za granicą.
Ci, którzy zamierzają wybrać się tam samochodem mają do dyspozycji kilka tras winnych takich jak Mosel Weinstrasse, Römische Weinstrasse czy pieszą wędrówkę Moselhöhenweg (po obu stronach rzeki).

Nahe, 4500 hektarów winnic położonych między Renem i Mozelą, na wschodzie granicy z Rheingau. Nahe jest jednym z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Niezwykła różnorodność gleb umożliwia produkcję win o charakterze niespotykanym w okolicznych regionach winiarskich. Region nazwę swą bierze od rzeki Nahe przecinającej doliny porośniętych lasami wzgórz Hunsruck (płd. zachodnia część Reńskich Gór Łupkowych) płynącej w kierunku Bingen. Piękny, spokojny krajobraz pełen winnic, sadów i łąk.
Riesling z Nahe jest niezwykle delikatny, elegancki i lekko korzenny. Rivaner(Müller-Thurgau) jest aromatyczny, z kwiatowymi nutami. Silvaner daje pełne ciała, trochę ziemiste wina. Jeśli znacie Państwo takie uzdrowiska jak Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg, Bad Sobernheim, to znajdujecie się w regionie winiarskim Nahe. W regionie 77.3% upraw stanowią wina białe, czerwone - 22.7% (2003), w tym Riesling - 25.1%, Müller-Thurgau - 15.6%, Dornfelder - 10.1%, pozostałe to Silvaner, Kerner, Scheurebe, Bacchus, a z czerwonych odmian Spätburgunder i Portugieser.
Najwyższej, światowej klasy wina wytwarza Weingut Hermann Dönnhoff z Oberhausen , do znakomitych należą też wina Weingut Emrich-Schönleber z Monzingen.

Rheingau, Prawie 3200 (2003) hektarów winnic (85% białych, 15% czerwonych), wśród nich Riesling (78.2%), Spätburgunder (12.7%), Müller-Thurgau (1.9%)
Winnice sięgają czasów Karola Wielkiego. Miejsce powstania pierwszych win typu spätlese i auslese. Król niemieckich win - Riesling, znalazł tu wspaniałe warunki rozwoju (ponad 80% upraw). Jeżeli chodzi o wina czerwone, uprawia się tu najlepsze niemieckie Spätburgundery (Pinot Noir), aksamitne, często pełne ciała, o bukiecie i smaku jeżyn. Rheingau jest jednym z najbardziej malowniczych, wyróżniających się bajkowym krajobrazem regionów winiarskich na świecie. Wiele winnic ma średniowieczne, arystokratyczne i kościelne korzenie. Od dawna najwyżej cenionym i uprawianym jest szlachetny Riesling. Prawdopodobnie tutaj w XVIII wieku powstał unikalny system rozpoznawania wartości zbiorów wg różnych stanów dojrzałości winogron, skąd wywodzi się unikalny, niemiecki system klasyfikacji wina (Prädikat).
Entuzjastką niemieckich win z Hochheim była królowa Wiktoria. Do dziś Brytyjczycy reńskie wino określają mianem Hock (zniekształcenie od Hoch(heim). W Rheingau znajduje się także unikalny, nie tylko w Niemczech, Institut fur Weinbau und Rebenzüchtung w Geisenheim, założony już w 1872 roku jako Königlich Preußische Lehranstalt für Obst-und Weinbau von Eduard von Lade. To pracujący w tym instytucie biolog, profesor Müller-Thurgau, w 1882 roku stworzył krzyżówkę Rieslinga z Silvanerem nazywaną do dziś jego nazwiskiem, jedną z najpopularniejszych w Niemczech.
Winnice Rhengau położone są na południowym zboczu Renu, na 30 kilometrowym odcinku między Wicker i Hochheim (gdzie Men wpływa do Renu). Główne miasta regionu to Wiesbaden, Eltville, Rüdesheim. Lata są tu ciepłe, zimy łagodne. Winnice chronione są przed zimnym wiatrem przez lasy pokrywające wzgórza Taunus.
Wysokiej klasy wina produkuje tu Weingut Georg Breuer z Rüdesheim, Weingut August Kesseler z Assmannshausen, Weingut Peter Jakob Kühn z Oestrich-Winkel, Weingut Franz Künstler z Hochheim i Weigut Robert Weil z Kiedrich.

Rheinhessen, największy okręg winiarski w Niemczech, 26 171 ha - Müller-Thurgau (18%), Dornfelder (12.5%), Silvaner (10.3%), Riesling (10.1%) Około 70% win białych i 30% czerwonych.
Zróżnicowane gleby i sprzyjający klimat umożliwia uprawę wielu nowych i starych odmian winorośli. Wiele niemieckich, aromatycznych, wcześnie dojrzewających odmian powstało właśnie w tym regionie. Najbardziej znana jest Scheurebe stworzona przez profesora Georga Scheu. W regionie uprawia się szczególnie bardzo starą, antyczną odmianę Silvanera.
Wina z Rheinhessen są miękkie, aromatyczne, dość lekkie, ze średnią kwasowością, przyjemne, łatwe w piciu. Nie ma tu win wielkich, ale jest wiele bardzo przyzwoitych, z dużą klasą i elegancją. Region położony jest między Mainz, Bad Kreuznach i Worms. Turyści znajdą tu wiele miejsc, gdzie na miejscu, w winnicy mogą spróbować wina. Około 1/3 win z regionu jest przedmiotem eksportu, większość wina stanowi jednak komponent miejscowej specjalności - Liebfraumilch.
Do najlepszych w regionie należą: Weingut Keller zFlorsheim-Dalsheim, Weingut Gunderloch z Nackenheim, Weingut Freiherr Heyl zu Herrnsheim z Nierstein i Weingut Wittmann z Westhoffen. Ostanie znakomite roczniki w Rheinhessen: 1998, 1996, 1993.

Palatynat, Pfalz, Rheinpfalz, jest jednym z najstarszych w Niemczech regionów winiarskich znanym już w czasach rzymskich. Rozciąga się od Wormacji po granicę z Alzacją. Na prawie 24 tysiącach hektarów winnic uprawia się około 60% win białych i 40% czerwonych, w tym Rieslinga (20.4%), Dornfeldera (13.2%), Müller-Thurgau (12.2%) oraz Portugieser, Kerner, Silvaner, Scheurebe, Spätburgunder, Morio-Muskat, Weissburgunder i małe ilości Gewürztraminera.
Palatynat dostarcza na rynek 1/4 win niemieckich! Produkuje się tu stosunkowo dużo win wytrawnych. Graniczy z Rheinhessen na północy i z Francją na południu i zachodzie. Piękna, spokojna kraina jest drugim pod względem produkcji wina regionem po Hesji Nadreńskiej. Pfalz pochodzi od łacińskiego słowa palatium, w Polsce region Pfalz określa się mianem Palatynatu. Po Mozeli, jest to drugi w Niemczech region uprawy Rieslinga. Palatynat jest sielankowym wręcz miejscem pełnym winnic, owocowych sadów, ruin zamków, miasteczek okolonych starymi murami i półdrewnianymi domami. Położony jest między Górami Haardt, będącymi przedłużeniem Wogezów a Renem.
Tutejsze Rieslingi są mniej szorstkie, surowe, niż mozelskie. Wytwarza się tu bardzo aromatyczne Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner i Scheurebe. Całkiem przyzwoite jak na niemieckie czerwone wina są tu Portugieser i Dornfelder, o głębokim kolorze, kompleksowe. Wina z Palatynatu stanowią dużą część komponentu do produkcji Liebfraumilch. Największe skupiska miejskie znajduja się w Bad Dürkheim, Neustadt, Landau.
Bez wątpienia gwiazdą tego regionu jest Winnica Müller-Catoir z Haardt. Nie mniej znakomite są wina z Weingut Geheimer Rat Dr.von Bassermann-Jordan z Deidesheim, Weingut Dr.Bürklin-Wolf z Wachencheim, Weigut Reichsrat von Buhl także z Deidesheim czy Weingut Georg Mosbacher z Forst.

Saale/Unstrut, to już region spoza dopływów Renu. Saale i Unstrut należą do dorzecza Łaby, podobnie jak najbliżej Polski leżąca Saksonia. Leżą mniej więcej między Weimarem a Lipskiem. W tych okolicach, koło Eisleben urodził się i zmarł Marcin Luter. Region jest niewielki, ma zaledwie 650 hektarów (2003). Uprawia się tu głównie Müller-Thurgau-Rivaner (21.8%), Silvaner (8.7%), Weissburgunder (11.7%), podobnie jak Kerner, Riesling i Traminer (ok.6% każda). Portugieser jest podstawową odmiana czerwoną, ale uprawiane są tutaj również; Spätburgunder i Dornfelder.
Uprawa wina na zboczach rzeku Saale i Unstrut znana jest już od X wieku. Region należy do najbardziej na północ leżących w Europie. Klimat jest tu chłodniejszy, a pogoda bardziej kapryśna niż na zachodzie Niemiec. Wiele winnic na zboczach rzek posiada sztucznie usypane z kamieni tarasy, które wyrównują różnice temperatur. Zbiory są niskie, a uzyskanie wina o klasie Spätlese czy Auslese jest raczej rzadkie. Wszystkie wina są etykietowane jako odmianowe i wytrawne z odświeżającą kwasowością.. Znaleźć można tu jednak niezwykle rzadkie wina deserowe.

Saksonia jest, najbardziej na wschód wysuniętym regionem winiarskim Niemiec. Winnice położone są wzdłuż Elby, z biegiem rzeki od miejscowości Pillnitz. Centrami produkcji wina są Radebeul i Meißen (Miśnia). Po połączeniu Niemiec region ten bardziej otworzył się na turystykę (a jest tam, co zwiedzać!), co pomogło rozwinąć się tutejszemu winiarstwu. Pierwsze wzmianki o uprawie wina w Saksonii pojawiają się w XII wieku. Podobnie jak w innych regionach Niemiec, pierwsze winnice powstają w majątkach kościelnych i możnowładców. Łącznie z winiarstwem rozwija się sztuka i architektura. Większość winnic powstaje między Dreznem a Diesbar-Seusslitz, w północnej części Sakońskiej Drogi Winnej.
Dziś powoli odbudowuje się winnice na południe od Drezna (Pilnitz i Pirna), bramie do Szwajcarii Saksońskiej. W regionie przeważa szybko dojrzewający Muller-Thurgau. Trudno nam sobie dzisiaj wyobrazić, że w XVI wieku pod uprawą było tutaj 10 000 hektarów! Dziś zaledwie 450 i produkuje około 15 000 hektolitrów moszczu (2004), z którego, większość wytwarza się wina klasy QbA i QmP . Na tym obszarze uprawia się około 85% win białych. Müller-Thürgau -Rivaner (~23%), Riesling (~16%), Weißburgunder (~13%). Produkuje się tu niewielkie ilości tzw. Złotego Rieslinga (Goldriesling), Spätburgundera, rzadki czerwony Traminer i Dornfelder. Tutejsze wina są zdecydowanie wytrawne, o owocowym posmaku. Wina miśnieńskie (Meißener Weine ) należą do rarytasów win niemieckich. Interesujące jest to, że nasi znajomi Saksończycy, których znam już od 30 lat zawsze częstują nas piwem.
Do najlepszych win saksońskich niewątpliwie należy Weingut Schloss Proschwitz a także Weingut Vincenz Richter. Obie winnice leżą w okolicach Miśni. Wina te są całkiem interesujące, ceny jeszcze bardziej! Są wśród nich Scheurebe, Riesling, Grauer Burgunder, Traminer a wśród czerwonych - Spatburgunder i Dornfelder.

Wirtembergia (Wûrttemberg) - kraina położona na wschód od Renu i Badenii, między Dolina Tauber Jurą Szwabską. Winnice położone są głównie wzdłuż Neckaru oraz jej dopływów Enz i Rems, na północ i wschód od Stuttgartu. Ten szwabski region ma swoją specjalność: Schillerwein. Tutejsze wina spijają prawie w całości tubylcy. A lubią pić, wypijają go dwa razy więcej niż w innych częściach Niemiec. Z Wirtembergii pochodzi większość najlepszych, czerwonych win niemieckich: Trollinger (przeważa wśród win czerwonych), Lemberger, Dornfelder, Spätburgunder. Portugieser czy Schwarzriesling (zwany Müllerrebe lub Pinot Meunier, uprawia się dość dużo tego wina, zaraz po Trollingerze) - średniej jakości wino, niemające oczywiście nic wspólnego z Rieslingiem. Pod uprawą w regionie jest około 11,5 tysiąca hektarów winorośli (2003).
Poza wielkimi, miejskimi centrami w Stuttgarcie i Heilbronn krajobraz Wirtembergii jest sielankowo wiejski, z winnicami, sadami, lasami i polami. Nad Neckarem, gdzieś między Besingheim i Mundelsheim, można obejrzeć niezwykle piękne winnice, których ze względów ekonomicznych jest coraz mniej w tym goniącym za pieniądzem świecie.
Większość czerwonych win z Wirtembergii jest lekka, owocowa, łatwa i przyjemna. Oczywiście znajdziemy tam również wina z klasą, o głębokim kolorze, pełne ciała. Z białych win ważny jest Riesling, około 1/4 upraw, potem Kerner i Müller-Thurgau. Kerner jest krzyżówką Trollingera i Rieslinga, jest duma regionu, stworzono go w instytucie winiarskim w Weinsbergu. Uogólniając wina z tego regionu są serdeczne, mają dość dużo ciała a dobra kwasowość dodaje mu wigoru.
Odmiany winorośli (białe 30.8% , czerwone 69.2% (2003). Riesling (19.1%), Trollinger (22.4%), Schwarzriesling (16.5%),Lemberger (11.7%), Spätburgunder (10.3%), podobnie jak Kerner , Müller-Thurgau i Silvaner.
80% winiarzy uprawia tu działki poniżej 1 hektara i produkuje wina w jednej z kilkudziesięciu kooperatyw. Tubylcy należą do najbardziej spragnionych w Niemczech, wypijają średnio 35 l wina na głowę (1997). Tych, którzy odwiedza ten region zachęcam do podróży Schwäbische Weinstrasse (samochodem), Weinstrasse Kraichgau-Stromberg (samochodem), Radweg Schwäbische Weinstrasse (rowerowa).
Do najlepszych winnic należą: Weingut Graf Adelmann, Weingut Gerhard Aldinger, Weingut Ernst Dautel, Weingut des Grafen Neipperg, Weingut Jurgen Ellwanger, Weingut Albrecht Schwegler, Weingut Karl Haidle.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|