Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Drinki | Sprzęt barowy


Podstawowe wyposażenie baru, które barman zawsze powinien mieć pod ręką stanowi:

Szejker (shaker) – służący do dokładnego mieszania napojów (poprzez wstrząsanie). Rozróżnia się trzy rodzaje szejkerów:

Standardowy (trzyczęściowy), składający się z metalowej części głównej, jej przykrywki i korka. Pod korkiem znajdują się dziurki, dzięki którym z łatwością można odcedzić zawartość i nie trzeba używać dodatkowego sitka.

Amerykański (dwuczęściowy), składający się z metalowej części głównej i drugiej bardzo podobnej, również metalowej, części będącej przykryciem. Jest to najrzadziej używany spośród szejkerów.

Bostoński (dwuczęściowy), składający się ze szklanej części głównej (szklanicy barmańskiej) i drugiej części metalowej, będącej przykryciem. Dzięki przezroczystej części, można dokładnie odmierzyć proporcje i obserwować koktajl w trakcie przygotowywania.

Mały szejker (short shaker) – jest to metalowy kubek nakładany bezpośrednio na szklankę z koktajlem, który chcemy wstrząsnąć. Jest on mniejszą wersją metalowej części z szejkera amerykańskiego.

Szklanica do miksowania – służy do przygotowywania większej ilości tego samego koktajlu.

Łyżka barmańska – dzięki niej można bardzo delikatnie wymieszać koktajl, bez niepotrzebnego kruszenia lodu.

Miarka (jigger) – służy do dokładnego odmierzania porcji.

Duże sitko (wire strainer) – używany jest wtedy, kiedy chcemy aby tylko lód pozostał w szklanicy. Dzięki większym otworom i sprężynowemu brzegowi do kieliszka przedostaje się, oprócz czystego koktajlu, miąższ z owoców, pianka itp.

Małe sitko, odcedzacz (julep strainer) – służy do odcedzania ze szklanicy czystego koktajlu. Dzięki niemu wszystko co służyło do przygotowania koktajlu, lód, owoce, pozostaje w szklanicy.

Dozownik – dzięki niemu odmierzenie kilku kropli nie powinno być trudnością. Używa się go przy dodawaniu soku limonkowego, Grenadine, Angostury itp.

Wiaderko z lodem (cooler) – służy do schładzania butelek. Można używać go do przetrzymywania lodu gdy w pobliżu nie mamy stałego dostępu do świeżego. Nie powinien jednak spełniać tych dwóch funkcji jednocześnie.

Nie wolno zapominać o lejku, wyciskarce do soków czy trybuszonie.

Szkło
Wygląd szkła zmienia się w zależności od miejsca gdzie jesteśmy (baru czy restauracji), podzielone jest ono jednak na pewne kategorie zastosowań:

Shot - do drinków nalewanych bezpośrednio z butelki. Może być o grubej podstawie lub na nóżce.

Kieliszki do likieru.

Snifter – do brandy, koniaków, czasem używany w zastępstwie kieliszków do likieru.

Old Fashioned – do krótkich koktajli, przygotowywanych w szklance z lodem.

Highball – do długich koktajli z lodem.

Kieliszki do koktajlu – serwowanego bez lodu, przygotowywanego w szklanicy lub szejkerze.

Kieliszek do koktajlu (duży) – używany do mrożonych (frozen) koktajli.

Kieliszki do białego wina.

Kieliszki do czerwonego wina.

Kieliszki do szampana.

Nawet w najlepiej zaopatrzonym barze, może zabraknąć nam jednego, czy dwóch rodzajów kieliszków. Należy wtedy improwizować, używając kieliszka podobnego lub spełniającego wymogi danego koktajlu. Klient nie odmówi przyjęcia koktajlu, dlatego, że jest on podany w innym kieliszku niż zwykle, ważniejszym będzie czy koktajl zachowuje proporcje i czy nie jest go za mało.
Wszystkie kieliszki powinny być nieskazitelnie czyste i wymieniane na świeże przy każdym kolejnym zamówieniu.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|