Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Drinki | Rodzaje drinków


Stirred drinks

Koktajle te mogą być przygotowywane straight up (bez lodu) lub on the rocks (z lodem). Nie ma wielkiej filozofii w przygotowywaniu koktajlu z lodem, wystarczy dobrać odpowiednią szklankę, wypełnić kostkami i potrzebnymi składnikami. Nie ma potrzeby wstrząsania, ponieważ składniki łatwo mieszają się ze sobą. Więcej praktyki wymaga przygotowanie koktajlu bez lodu. Dla przykładu prześledzimy przygotowywanie, Martini, do przygotowania, którego potrzebujemy 2/3 ginu i 1/3 wytrawnego (dry) wermutu. Koktajle serwowane bez lodu muszą być maksymalnie schłodzone, dlatego na początku oziębiamy kieliszek poprzez zalanie w nim kilku kostek lodu wodą gazowana. W trakcie, gdy kieliszek oziębia się, wypełniamy do połowy szklanicę barmańską lodem i wlewamy potrzebny alkohol. Długą łyżką wykonujemy 15 – 20 obrotów, następnie bierzemy małe sitko (julep strainer) i przytrzymując je palcem wskazującym wlewamy zawartość szklanicy do wcześniej opróżnionego kieliszka. Układamy dodatki (garnish), w tym wypadku oliwki lub skórkę cytryny i koktajl mamy gotowy.

Manhattan
2/3 American Blended Whiskey, 1/3 Sweet Vermouth
dekoracja czerwoną wisienką

Martini
1 Gin, kilka kropli Dry Vermouth
dekoracja zieloną oliwką

Cream drinks

Charakterystycznym dla koktajli tej rodziny są niska zawartość alkoholu i bogata kolorystyka. Głównym składnikiem są produkty mleczne, a więc: mleko, śmietanka, lody waniliowe. W skład większości wchodzi Creme de Cacao. W zależności od kolorów pozostałych składników, używamy jasnego lub ciemnego kremu. Ponieważ produkty mleczne ciężko mieszają się, do przygotowania koktajli posłuży nam szejker (shaker).
Podobnie jak podczas przygotowywania Martini, do szklanicy barmańskiej wypełnionej w 3/4 lodem wlewamy potrzebne składniki. Następnie przykrywamy szklanicę metalową częścią shakera, przytrzymując od spodu obydwie części, mocno wstrząsamy kilka razy w bezpiecznej odległości od klienta. Przy użyciu dużego sitka (strainera) odcedzamy zawartość do wcześniej schłodzonego kieliszka. Powstała podczas wstrząsania piana, w całości powinna znaleźć się w kieliszku. Większość Cream drinks nie wymaga dodatków (garnish).

Brandy Alexander
1/3 Brandy, 1/3 Dark Cacao, 1/3 śmietanka
dekoracja (na życzenie) tartą gałką muszkatołową lub cynamonem

Golden Cadillac
1/3 Galliano, 1/3 Light Cacao, 1/3 śmietanka

Highballs

75% wszystkich drinków pochodzi z tej kategorii. Swoją nazwę Highballs wzięły od szklanki, w której są przygotowywane i serwowane. Nie są to koktajle od razu zwalające z nóg, najwięcej miejsca zajmuje w nich bezalkoholowy wypełniacz, jakim jest sok lub napój gazowany. Nie są one też wymyślne, oprócz wypełniacza w ich skład wchodzi zazwyczaj jeden twardy alkohol i czasem smakowy dodatek w postaci kremu lub likieru. Są absolutnym przeciwieństwem Shots, pije się je powoli, sącząc przez słomkę. Wszystkie Highballs zawierające sok owocowy, należy wstrząsać. W żadnym wypadku nie wolno wstrząsać koktajli zawierających napój gazowany, który w trakcie straci całą zawartość CO2.

Rickey
1/3 twardy alkohol (zazwyczaj Gin), 2/3 soda
łyżeczka soku limonkowego
dekoracja skórką cytryny

Sex On The Beach
1/6 Vodka, 1/6 Peach Schnapps, 1/3 sok żurawinowy, 1/3 sok pomarańczowy

Lowball

Koktajle te charakteryzują się prostotą, a co z tym związane, szybkością w ich przygotowaniu. Do wypełnionej lodem szklanki typu Old Fashioned nalewamy potrzebne składniki, zazwyczaj są to mocny alkohol i likier. Pamiętajmy, aby likier nalewać w drugiej kolejności, jego ciężar pozwoli mu swobodnie wymieszać się z już nalanym „twardym” alkoholem. Low ball drinks nie wymagają dodatkowego wstrząsania (chyba że zawierają śmietankę) i dekoracji.

Rusty Nail
2/3 Scotch Whisky, 1/3 Drambuie

Black Russian
2/3 Vodka, 1/3 Kahlua

Sour

Są to koktajle letnie, odświeżające, ich wspólnym składnikiem jest sour mix-mieszanka soków cytrynowego i limonkowego. Niektóre koktajle zawierają tylko dwa składniki, a niektóre dużo więcej. Te bogatsze serwowane są w specjalnej szklance typu Collins. Jest ona trochę dłuższa i cieńsza niż szklanka typu Highball. Różnorodność koktajli wymaga stosowania wielorakich dodatków (garnish), podstawowym jest jednak czerwona wisienka koktajlowa.

Lynchburg Lemonade
1/3 Jack Daniel’s, 1/3 sour mix, 1/3 7-up, kilka kropli Grenadine
dekoracja cząstką cytryny

Bomber
1/8 Vodka, 1/8 Gin, 1/8 Light Rum, 1/8 Tequila, 1/8 Cherry Brandy, 2/8 sour mix, 1/8 tonic, kilka kropli Angostura Bitter
dekoracja cząstką limonki

Frozen

Aby poprawnie przygotować Frozen drink potrzeba jest dużo praktyki. Należy umieć tak dobrać ilości składników, aby koktajl nie był za rzadki lub zbyt gęsty. Składnikiem korygującym jest tu lód, którego zawsze możemy użyć. Koktajle z tej kategorii można przygotowywać zarówno z likierami smakowymi (np.: Creme de Banana), jak i ze świeżymi owocami. W tym drugim przypadku należy dodać więcej alkoholu podstawowego tak, aby wyrównać jego niedobór.

Strawberry Margarita
1/3 Tequila, 1/3 Strawberry Liqueur, 1/3 sour mix
dekoracja cząstką limonki

Mint Condition
1/3 Vodka, 1/3 Green Creme de Menthe, 1/3 Sour mix
ok. 6 posiekanych liści świeżej mięty
dekoracja listkiem mięty

Pousse – Cafes

Zazwyczaj serwowane w formie Shots, więc trudno określać je mianem koktajli, powstają poprzez nalanie kolejnych składników w taki sposób, aby nie mieszały się z poprzednimi. Efekt warstw otrzymać można dzięki temu, że różne alkohole mają różną wagę. Podczas nalewania kolejnych składników, przy użyciu odwróconej łyżeczki, pamiętać musimy o ich ciężarze. Pousse – Cafes są bardzo efektywne, ale pochłaniają wiele czasu i wymagają dużych umiejętności. Wszystkie składniki nalewamy w takiej samej ilości, więc skupić należy się na ich kolejności.

B-52
Kahlua, Bailey’s, Grand Marnier

Blow Job
Kahlua, Bailey’s, bita śmietana

Wine and Champagne

Jest to kategoria lekkich koktajli, których wspólnym składnikiem jest wino lub szampan. Są to koktajle przygotowywane bezpośrednio w kieliszkach, bez użycia lodu (szampan i białe wino zawsze powinny być wcześniej schłodzone). Przed nalaniem wszystkich składników kieliszek powinien być oziębiony w taki sam sposób jak przy przygotowywaniu np.: Martini. Nalewając szampana należy pamiętać, aby robić to bardzo delikatnie, zawsze trzymając za nóżkę.

Mimosa
2/3 Champagne, 1/3 sok pomarańczowy
dekoracja cząstką pomarańczy

Wine Cooler
2/3 Red Wine, 1/3 7-up

Coffee and hot chocolate

Koktajle tej kategorii cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w okresie zimowym. Ponieważ przygotowywane są na gorąco, szkło powinno być grube, żaroodporne i z uchem do przytrzymania. Zdarza się, iż koktajle te serwowane są na zimno, wtedy do szklanki wypełnionej lodem wkładamy łyżeczkę, aby odprowadziła ciepło z nalewanej następnie kawy. Do wszystkich kaw i czekolad w ostatniej fazie dodaje się bitą śmietanę. Jeżeli koktajl jest podawany na gorąco, należy serwować go szybko, tak aby śmietana nie rozpuściła się. Można dekorować go czerwoną wisienką

Irish Coffee
1/3 Irish Whiskey, 2/3 kawa

Girl Scout Cookie
1/6 Peppermint Schnapps, 1/6 Bailey’s,
2/3 czekolada

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|