Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Szampan | Historia


Szampan to nazwa kojarząca się z uroczystością, celebracją, wykwintnym stylem i radością życia To według niektórych nie koronowany król win musujących. Nazwa pochodzi od regionu geograficznego, w którym jest produkowany, tylko bowiem wino musujące wytwarzane w ściśle określonym rejonie północnej Francji w okolicach Reims i Epernay, zaledwie godzinę jazdy samochodem na wschód od Paryża, ma prawo i godność noszenia nazwy Champagne. Tylko i wyłącznie musujące wina z precyzyjnie określonych rejonów starej francuskiej prowincji Szampanii mają prawo do tej nazwy. Zasada ta jest rygorystycznie przestrzegana. Istnieje na świecie wiele wspaniałych pienistych trunków, różne włoskie frizzante i spumante lub wytworne crémanty luksemburskie, ale prawdziwy szampan jest i będzie tylko francuski i tylko z Szampanii. Dlatego też przezorni wytwórcy umieszczają jeszcze na etykietach nazwy miejsca produkcji i kraju, np. „Bouzy France” czy „Reims France”.

Campania - jak określili niegdyś Szampanię Rzymianie - to żyzny i malowniczy region, dwie godziny jazdy pociągiem na wschód od Paryża. Od końca XVII w. słynie na całym świecie jako kolebka szampana. Biegnie tędy specjalnie oznakowany szlak - Route Touristique du Champagne. To 600 km krętych, bocznych dróg przez najważniejsze uprawy winorośli - rozciągające się pomiędzy Reims i Épernay Montagne de Reims, dalej Cote des Blancs oraz Vallée de la Marne.

Tajemnica Szampanii tkwi w wyjątkowych warunkach klimatycznych i glebowych, które charakterystyczne są tylko dla tego regionu. Klimat Szampanii jest zimny i wietrzny, co powoduje, ze winogrona prawie nigdy nie osiągają pełnej dojrzałości. Kredowe podłoże zatrzymuje wilgoć i pełni rolę termofora.

Winna latorośl istnieje w Szampanii od bardzo dawna. Świadczą o tym znalezione w Sezanne (prowincja Marne) skamieliny winorośli, datowane na okres trzeciorzędu. Nazwane Vitis sezannensis, różniły się znacznie od uprawianych obecnie i z całą pewnością ich owoce nie nadawały się do produkcji wina. Zwyczaj uprawiania winnej latorośli pojawił się w Galii około 500 lat p.n.e. Północne plantacje zostały natomiast założone dużo później: burgundzkie w III wieku naszej ery, a szampańskie dopiero w trzy stulecia po nich. Pierwsze ślady świadczące o produkcji wina pochodzą z epoki romańskiej. Dowiadujemy się o tym z zapisków donoszących, iż wina z Ay (miejscowość nie opodal Epernay) były już wtedy dobrze znane. Rozwój winnic nastąpił za dynastii Karolingów i był ściśle związany z nakazami religijnymi, które określały również zasady wyrobu wina.

W Szampanii wino można produkować tylko i wyłącznie z trzech odmian winogron. Czerwona odmiana pinot noir nadaje mu moc i długowieczność, starzejąca się szybciej również czerwona pinot meunier daje bardziej niż pinot noir owocowy bukiet, biała odmiana chardonnay dodaje finezji i lekkości tak charakterystycznej dla szampana.

Szampan jest dziełem przypadku. Narodził się w piwnicach benedyktyńskiego opactwa Hautvillers. Za ojca tego wykwintnego trunku uchodzi Dom Pierre Pérignon (1639-1715) – benedyktyński mnich żyjący w XVII wieku, który całe swoje życie spędził na pogłębianiu tajemnic szampana i udoskonalaniu go. Legenda głosi, że mnich zainteresował się właśnie tym rodzajem alkoholu z powodu ciekawego zjawisko ponownego burzenia się wina, aż do wystrzeliwania korków z butelek, które zachodziło na wiosnę, gdy w piwnicach wzrastała temperatura.

To co początkowo uważano za proces niepożądany a wręcz wadę win z opactwa Hautvillers stało się wkrótce ich największą zaletą.
Zanim mnich zabrał się do doświadczeń, pilnie studiował księgi. Zyskując erudycję, utracił wzrok. Wówczas to być może odkrył swój niezwykły dar smaku i węchu. Dopóty wytrwale eksperymentował, aż dzięki skomplikowanej metodzie macerowania znalazł sposób na uzyskiwanie białego trunku także z gron czerwonych, odporniejszych na kaprysy pogody (a więc łatwiejszych w uprawie niż wymagające białe). Wciąż ulepszając proces produkcji, stawiając butelki do góry dnem, na swoje 60. urodziny w 1699 r. wynalazł trunek znany dziś jako szampan.

Jednak z powstaniem szampana łączy się także wiele bardzo interesujących legend. Jedna z nich głosi, że w 1840 r. nadszedł do Paryża list. Koperta nosiła napis „Do Największego Poety Francji” Jako, że mieszkało wówczas w stolicy Francji kilku znamienitych, Alfred de Musset, któremu najpierw wręczono przesyłkę, polecił ją zanieść Alphonse’owi de Lamartine’owi z szacunkiem należnym seniorowi, ten zaś kurtuazyjnie kazał przekazać list Wiktorowi Hugo. Ostatecznie, gdy wszyscy trzej komisyjnie otworzyli kopertę, znaleźli w niej zamówienie na dostawę butelek szampana, wystosowane do znanego wówczas hurtownika tego znamienitego trunku.

Swój niemal natychmiastowy sukces szampan w dużej mierze zawdzięcza popularności jaką cieszył się w Wersalu Ludwika XIV gdzie trafił w dość osobliwy sposób. Do kościoła w Hautvillers miejscowa ludność przychodziła wyznawać swoje grzechy. Do grona wiernych należała dobrze urodzona Jeanie de Thierzy, nazywana Jolie Baronie, piękna baronessa. Jako, że wiodła ona niezwykle rozwiązłe życie, z niepokojem przystępowała do konfesjonału prosić ojca Perignona o przebaczenie. Zakonnik, acz niechętnie udzielił jej tej łaski. Piękna baronessa, odczuła taką ulgę, że z wdzięczności postanowiła pomóc w wypromowaniu wina z przykościelnych piwnic. Aby osiągnąć ten cel zaoferowała swoje wdzięki wpływowemu marszałkowi de Crẻqui, pod warunkiem, że dostarczy on skrzyneczkę szampana na dwór królewski, co też uczynił. Trunek odniósł natychmiastowy sukces, a Ludwik XIV, tak w nim zasmakował, że zarezerwował dla siebie większą część wina z opactwa Hautville. Piękna baronessa miała podobno skomentować tę transakcję słowami „spokój wieczny wart jest jednej miłosnej nocy bez przyjemności”

Pierwsze wytwórnie szampana powstały w Epernay i Remis w XVIII wieku. Na dworze królewskim przestano raczyć się szampanem tuż przed Wileką Rewolucją Francuską. Ludwik XVI uważał szampan za trunek niemodny i niegodny picia na dworze królewskim. Na szczęście szampan powrócił w wielkim stylu gdy w roku 1804 Napoleon został cesarzem Francji. Podczas swych studiów w akademii wojskowej w Brienne młody wówczas Napoleon Bonaparte zaprzyjaźnił się z Jeanem Rẻmy-Mởetem, synem założyciela wytwórni w Epernay, która później przekształciła się w słynną Mởet-Chandon. Kiedy Jean-Remy przejął prowadzenie wytwórni, jego przyjaciel zasiadł właśnie na tronie Francji. Napoleon lubił szampana toteż nie mogło zabraknąć go na Wersalu. To za jego panowania szampan osiągnął należny mu status i utrzymuje go po dziś dzień.

W pierwszej połowie XIX wieku rozpoczęto produkcję „eksplodującego wina” na skalę przemysłową. Najsłynniejsze wytwórnie założono 25 lat po klęsce Napoleona pod Waterloo w 1815 roku. Wielkie wytwórnie początkowo opierały się na majątkach rodzinnych, potem podlegały rozmaitym przekształceniom, fuzjom i przejęciom.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|