Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Szampan | Butelka i etykiety


Na etykiecie szampana próżno szukać nazwy szczepu a to dlatego, że wszystkie produkuje się wyłącznie z trzech odmian - chardonnay, pinot noir i pinot meunier, zazwyczaj wymieszanych w najróżniejszych, starannie dobranych proporcjach. Napis „blanc de blancs” oznacza, że trunek otrzymano wyłącznie z białych winogron, czyli chardonnay. Charakteryzuje się on z reguły większą lekkością i finezją niż tradycyjne szmapany, natomiast „blanc de noirs”, wytwarzany z czerwonych owoców winorośli, charakteryzuje się zdecydowanie większą głębią, bogactwem i mocą.

Gwarancję autentyczności pochodzenia szampana stanowi sam napis „champagne” Dokonując wyboru butelki należy kierować się przede wszystkim handlową marką trunku. Tak się składa, że na ogół będzie nią nazwisko producenta, czasem założyciela wytwórni, niekiedy nazwa firmy.

Oto kilka przykładów: Charles Heidsieck, Veuve Clicquot-Ponsardin, Pommery, G.H. Mumm, czy mniej sławni, acz znakomici Duval Leroy, Paul de Richebourge lub Pierre Gimonnet.

Te napisy rzucają się w oczy wielkością liter, a na samym dole, już drobniutkim druczkiem, znajdziemy, często poprzedzone słowami „élaboré par” plus nazwa firmy, dwuliterowy skrót, po którym następują cyferki. Jest to obowiązujący kod rejestracyjny, określający jednocześnie status producenta. A są one różne i warto o tym wiedzieć, wybierając trunek.
NM - négociant-manipulant - oznacza kupca-producenta, który do wytwarzania szampana może używać zarówno surowca z własnych winnic, jak i kupowanego od innych winogradników. Właściwie wszystkie znane wytwórnie należą do tej kategorii.
RM - récoltant-manipulant - to właściciel winnicy, na ogół niewielkiej, sam wytwarzający wino ze swoich winogron. Warto tu być uważnym, ponieważ wśród tych drobnych producentów, których są rzesze, zdarzają się artyści i pasjonaci, twórcy prawdziwych, a mało znanych rarytasów. Niektórzy RM umieszczają dodatkowo pod nazwą firmy napis „propiétaire-récoltant”, jak np. René Geoffroy, zwolennik starych i już rzadkich metod produkcji.
CM - coopérative-manipulante - spółdzielnia produkcyjno-handlowa. Są dość liczne i wiele z nich cieszy się doskonałą renomą, jak choćby Union Champagne z Avize.
RC - récoltant-coopérateur - drobny plantator sprzedający pod własną etykietą wino wprawdzie ze swoich winogron, ale wytworzone w jakiejś spółdzielni.
MA - marque d’acheteur. Termin ten występuje wówczas, gdy nabywca życzy sobie, by szampan nosił jego nazwę. Dobrą rekomendacją jest jeśli tym klientem jest paryski „Maxim’s”, jedna z najsłynniejszych restauracji świata, to z pewnością trunek będzie zacny.
A co można powiedzieć o winach, które, oprócz słowa „champagne”, noszą tylko nazwę miejscowości czy gminy, np. Avize, Ay, Sollery, a nie wymieniają producenta? W zasadzie są to również marki handlowe, tyle że wspólne dla kilku bardzo drobnych wytwórców. Nabywca takowego szampana musi się liczyć z niespodziankami, tak in plus, jak in minus, chyba, że jest wybitnym koneserem.
Czego jeszcze można szukać na etykiecie? Daty dégorgement. To nieczęsta informacja, a umieszcza się ją z reguły na trunkach o wysokiej klasie. Producenta obowiązuje podanie zawartości alkoholu w winie, co zresztą nie ma większego znaczenia, gdyż prawie zawsze jest to 12%, oraz objętości butelki. Butelek jest cała gama.

W standardowej butelce szampana mieści się sześć pełnych kieliszków. Dla jednej osoby idealna wydaje się być butelka typu Quart 18,75 cl – ćwierć butelki standardowej. Dla dwóch osób optymalna pojemność to Demie 37,5 cl – pół butelki standardowej. Standardowa butelka to Bouteille o pojemności 75cl. Dla większej ilości osób np. czterech idealna jest butelka typu Magnum – podwójna zawartość standardowej butelki. Występują jeszcze butelki Jeroboam 3 l, Réhoboam 4,5 l, Mathusalem 6 l, Salmanazar 9 l, Balthazar 12 l oraz Nebuchadnezzar 15 l.

Jednakże tylko w Demie, Bouteille i Magnum, bezpośrednio zachodzi wtórna fermentacja, pozostałe napełnia się przelewając wino z butelek standardowych.

Termin Cru w odniesieniu do szampanów oznacza podobnie jak w przypadku win wyjątkowo dobrą winnicę, jak również wywodzące się z niej szczególnej jakości wino, ale istnieją pewne różnice. Trzeba wiedzieć, że gminy Szampanii i poszczególne plantacje są sklasyfikowane według skali zwanej „échelle de crus”. Jakość winogron wyrażono w niej w procentach. Klasyfikacja uwzględniająca w pewnym stopniu położenie geograficzne jest przede wszystkim wskaźnikiem ceny, jaką uzyskają owoce z tej, czy innej plantacji. Określają ją wspólnie winogradnicy, winiarze i kupcy, a odbywa się to co roku przed winobraniem. Najlepsze winogrona mają prawo do 100% ustalonej taryfy, słabsze odpowiednio mniej, przy czym dolny próg wynosi 77%.
Oczywiście ta klasyfikacja w istotny sposób wpływa na późniejszą cenę szampana, ale czy dla amatora ma jakąś wartość informacyjną, skoro i tak wyrób stanowi na ogół mieszankę różnych crus? Może mieć, gdy mamy do czynienia z récoltant-manipulant, ponieważ on produkuje prawie wyłącznie z własnych winogron. Jeżeli więc jego winnica leży w notowanej wysoko gminie, powiedzmy w Ay, to prawdopodobieństwo trafienia na znakomity trunek jest wyższe niż na przykład. w słabo ocenianej Château-Thierry. Niektórzy RM umieszczają też na swych etykietach napisy „grand cru” albo „premier cru”. Są to dopuszczone przez prawo określenia, pierwsze dla szampanów sklasyfikowanych na 100%, drugie na 90% - 100%. Paradoksem, związanym z technologią produkcji szampana, której istotą jest przecież artystyczne wręcz komponowanie różnych crus jest to, że można by się spodziewać, że butelka z napisem „grand cru” będzie wspanialsza niż ta, na której widnieje tylko marka firmy, natomiast często jest odwrotnie a to dlatego, że odpowiednio zharmonizowana kompozycja kilku crus, ocenianych każdy na 95%, może dać w sumie efekt jakościowy przekraczający 100%.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|