Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Szampan | Jak serwować


Szampana należy pić schłodzonego, nie zmrożonego, wystarczą dwie godziny w lodówce. Szampana przechowuje się w temperaturze 6 - 9 oC, gdyż w tym zakresie temperatur jego smak i zapach ujawni się najlepiej, również ciśnienie wewnątrz butelki zmniejszy się o jedną atmosferę. Przed podaniem najlepiej pozostawić go na 25 - 30 minut w kubełku (coolerze) wypełnionym pół na pół lodem i wodą. Starsze szampany rocznikowe nie muszą być tak mocno schładzane jak młode szampany nie rocznikowe. Strzelanie korkiem jest zaprzeczeniem elegancji, a prędkość, jaką osiąga korek ( 50 km/h) może być przyczyną wypadku. By tego uniknąć należy pochylić butelkę pod kątem 45o. Po otwarciu kieliszki napełnia się stopniowo czekając przed każdym dolaniem aż wzburzona piana opadnie.
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|