Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Bourbon | Jim Beam- autor: Sławomir Chrzczonowicz


          Bourbon, to chyba najbardziej amerykański ze wszystkich trunków, związany ściśle z historią i tradycją Stanów Zjednoczonych. Spopularyzowany przez autorów czarnych kryminałów lat trzydziestych, przede wszystkim Raymonda Chandlera, stał się niemal symbolem Ameryki, nieodłącznym atrybutem prawdziwych mężczyzn, przygody, mocnych wrażeń. Ten amerykański mit przyczynił się do wykreowania światowej mody na bourbona i miał niewątpliwy udział w jego międzynarodowej ekspansji. Od połowy lat osiemdziesiątych amerykański bourbon triumfalnie wkroczył na alkoholowe rynki, zdobywając sobie niepodważalną pozycję lidera, jeśli chodzi o dynamikę wzrostu sprzedaży. W latach 1985 – 1995 jego sprzedaż zwiększyła się ponad dwukrotnie z 19 do 50 milionów litrów. Poważny udział w ukształtowaniu wizerunku bourbona miała marka Jim Beam, od początku nieodłącznie związana z tradycjami amerykańskiego gorzelnictwa.
Początki bourbona sięgają czasów wojny o niepodległość, jaką u schyłku XVIII wieku toczyły z brytyjską koroną jej zbuntowane kolonie, które w 1775 roku wypowiedziały jej posłuszeństwo. Wojna, która zakończyła się w 1783 traktatem uznającym nowe, niezależne państwo, Stany Zjednoczone, dała sygnał rządowi do zasiedlania terenów w głębi kraju, leżących na zachód od górskiego pasma Appallachów. Nowi osadnicy otrzymywali przydziały ziemi, pod warunkiem podjęcia uprawy kukurydzy. Jednak popyt na to roślinę był początkowo niewielki, zwłaszcza wobec szeroko rozpowszechnionych we wschodnich stanach upraw żyta, pszenicy i jęczmienia. Szukając możliwości zagospodarowania rosnących zapasów, farmerzy, którzy początkowo produkowali czystą wódkę ze zboża, głównie żyta, zwrócili uwagę na możliwość wykorzystania w tym celu właśnie kukurydzy. W odróżnieniu od whisky importowanej z Wielkiej Brytanii, nazywali wytwarzany przez siebie destylat whiskey.

           Twórcą bourbona był podobno pastor Elijach Craig, który w 1789 roku rozpoczął produkcję alkoholu z kukurydzy w Scott County, niedaleko miasta Bourbon w dzisiejszym stanie Kentucky. Wytwarzana przez pastora whiskey przechowywana była w beczkach  z amerykańskiego dębu, które nadawały trunkowi posmak wanilii wzbogacając go jednocześnie o intensywny aromat garbników. Jednym z elementów podczas produkcji beczek było delikatne wypalanie wnętrza, dzięki czemu beczki, wysuszone w środku, gotowe były do natychmiastowego użycia. Pewnego razu, rzemieślnik przygotowujący beczki, zagapił się podczas wypalania, powodując zwęglenie klepek. Ponieważ pastor nie miał pieniędzy na nowe beczki, zdecydował się zaryzykować i wykorzystał zwęglone beczki do przechowywania kolejnej partii destylatu. Okazało się, że tak przechowywany trunek zyskał na jakości, do tego stopnia, że odtąd zawsze już używano beczek z mocno wypalonym wnętrzem. Tak narodziła się słynna kukurydziana whiskey z Kentucky, powszechnie, od nazwy pobliskiego miasta określana bourbonem.

          Podczas kiedy pastor Craig zmagał się z problemem wypalania beczek, w Clermont w Kentucky osiedlił się z rodziną farmer Jacob Beam. Na swojej farmie uprawiał kukurydzę, owoce, hodował trzodę i prowadził młyn. On także rozpoczął destylację whiskey z kukurydzy, zwłaszcza, że otrzymując za udostępnianie młyna zapłatę w naturze, często miał problemy z nadwyżkami zboża. Produkowany przez niego trunek szybko zyskał uznanie okolicznych mieszkańców. Poczynając od roku 1795, Jacob Beam  całkowicie skoncentrował się na wytwarzaniu whiskey  a gorzelnia stała się głównym źródłem utrzymania rodziny.

           Po śmierci Jacoba Beama, rodzinną destylarnię przejął syn, David, który uczył się zawodu, przez wiele lat współpracując z ojcem, a w roku 1880, pracę w firmie podjął przedstawiciel trzeciej generacji, James Beauregared Beam. On właśnie nadał ostatecznie nazwę marce Jim Beam. On też położył największe zasługi w rozwoju przedsiębiorstwa i dla jego reaktywowania po okresie prohibicji. 
Prohibicja, czyli zakaz produkcji i sprzedaży napojów alkoholowych, wprowadzony w Stanach Zjednoczonych w 1919 roku na mocy XVIII poprawki do konstytucji, zahamowała rozwój gorzelnictwa i winiarstwa, wykazując jednocześnie całkowitą nieskuteczność w zwalczaniu alkoholizmu. Produkowane w nielegalnych, należących na ogół do mafii destylarniach trunki nie spełniały żadnych norm jakościowych, stanowiąc za to poważne źródło dochodów dla organizacji przestępczych. Prohibicję zniesiono w 1933 roku, jednak straty, jakie ponieśli producenci były niejednokrotnie nie do odrobienia. Wznowienie produkcji bourbona wymagało, bowiem znacznych nakładów finansowych. Konieczność odbudowy destylarni, zakupu surowców, opłacenia pracowników, w sytuacji, kiedy pierwsze dochody ze sprzedaży przychodziły najwcześniej po czterech latach – tyle według przepisów leżakuje bourbon – wyeliminowały z rynku wielu producentów. Do tych, którzy nie chcieli się poddać należał siedemdziesięcioletni już wówczas Jim Beam.

           Pozyskując kolejnych inwestorów, którzy chcieli podjąć się ryzyka ponownego wprowadzenia bourbona na rynek, Jim Beam nieustannie pracował nad jakością swojego trunku. Umierając w wieku 83 lat w 1947 roku, pozostawił przedsiębiorstwo, które zdominowało amerykański rynek, zajmując pierwsze miejsce pod względem sprzedaży whiskey. Od 1967 roku wytwórnia, Jim Beam należy do koncernu American Brands, jednak kolejni potomkowie Jacoba Beama - obecnie już szóste pokolenie – nadal nadzorują procesy technologiczne, dbając o przestrzeganie historycznych receptur.
Podobnie jak przy szkockiej whisky, tak i przy bourbonie wszystko zaczyna się od wody. Ta używana przy wytwarzaniu Jim Beama to czysta źródlana woda z dużą zawartością soli wapnia. Specjalnie selekcjonowana żółta kukurydza o dużych ziarnach, pochodzi z Indiany, podczas gdy używane również żyto i jęczmień sprowadzane są z farm położonych nieco dalej na północ. Proces produkcji rozpoczyna się od wymieszania i zmielenia ziaren kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia. Kukurydza jest głównym składnikiem tej mieszanki i musi stanowić według prawa, co najmniej 51% wszystkich użytych zbóż. To pierwsza różnica w stosunku do szkockiej whisky, gdzie podstawowym surowcem jest jęczmień. Przy produkcji bourbona nie występuje podstawowy proces charakterystyczny dla whisky ze Szkocji, a mianowicie suszenie ziaren jęczmienia w dymie torfowym. Zmielone zboża mieszane są z wodą i poddawane fermentacji, a następnie destylacji. Naturalna słodycz kukurydzy i pominięcie etapu suszenia w dymie powodują, że smak bourbona jest znacznie łagodniejszy niż whisky.

           Otrzymany destylat poddaje się czteroletniemu leżakowaniu w nowych beczkach, ze zwęglonego dębu. Uzyskuje dzięki temu swoją charakterystyczną, bursztynową barwę oraz słodkawy, waniliowy aromat z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Przepisy amerykańskie nie pozwalają używać beczek powtórnie, w związku, z czym producenci bourbona sprzedają swoje używane beczki wytwórniom szkockiej whisky, która z kolei, leżakując w beczkach po bourbonie, nabiera łagodności. Różnice klimatyczne pomiędzy chłodną Szkocją, a niemal podzwrotnikowym klimatem Kentucky powodują, że kiedy szlachetna szkocka whisky wymaga, co najmniej dwunastu lub więcej lat leżakowania, to najwyższej jakości bourbon dojrzewa znacznie krócej, bo od sześciu do ośmiu lat. Jim Beam oznacza swoje wyroby różnymi kolorami etykiet. Biała etykieta, to klasyczny bourbon, który spędził w beczce cztery, najwyżej cztery i pół roku. Kolor zielony oznacza trunek dojrzewający pięć do sześciu lat, zaś najszlachetniejsza, ośmioletnia, whiskey oznaczona jest czarną etykietką.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|