Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina sycylijskie | Historia


Region ten jest wręcz stworzony do produkcji wina, potwierdza to fakt odnalezienia, w okolicach Agrigento i Etny, dzikich winorośli pochodzących z okresu Trzeciorzędu.

Wprowadzenie upraw winorośli w obrębie basenu śródziemnomorskiego zawdzięcza się Fenicjanom, ale to dzięki najazdom greckim, w VIII wieku naszej ery na Sycylię, uprawa winorośli rozwinęła się w pełni wraz ze zbożem i oliwkami.

Produkcja wina rosła również za czasów rzymskich, w III wieku naszej ery jak i potem w czasach chrześcijaństwa dzięki kościołowi który przyczynił się do dalszego rozwoju w związku z użytkowaniem wina na potrzeby kościelne. Po najazdach muzułmańskich około 800 roku, w związku z prohibicją religijną Koranu, uprawa winorośli doznała raptownego zahamowania, zajęto się jedynie uprawą odmianą winogrona do konsumpcji  - Zibibbo.

Epidemia filoxery nie oszczędziła niestety również Sycylii, pasożyt ten, począwszy od 1870 roku, zaatakował i zniszczył prawie doszczętnie wszystkie uprawy.

W pierwszej połowie 1900 roku silne ruchy migracyjne do Ameryki jak i do północnych Włoch, przyczyniły się do znacznego zubożenia siły roboczej a co za tym idzie do spadku produkcji. Ci którzy pozostali postanowili założyć spółdzielnie rolnicze (Cooperativa Agricola)  i tylko dzięki temu przetrwali trudne ekonomicznie czasy,  nie pozwalając całkowicie na zniszczenie upraw winorośli.

Na dzień dzisiejszy na rynku istnieją spółdzielnie które składają się nawet z ponad 1000 członków. Podstawową zaletą takiej współpracy jest niskie ryzyko wadliwych zbiorów. Rolnicy którzy wchodzą w skład takiej spółdzielni posiadają winnice często bardzo oddalone od siebie – w razie słabych warunków klimatycznych w danym roku można utrzymać jakość wina korzystając z winnic położonych w lepszych z punktu widzenia klimatycznego miejscach.

 Jeszcze parę lat temu Sycylia produkowała pokaźną ilość wina przeznaczonego do mieszania ze słabymi winami francuskimi by nadać im większą moc procentową. Dziś dzięki ciągłym poszukiwaniom i badaniom, które miały na celu polepszenie terytorium sycylijskiego ze swoimi rdzennymi szczepami jak Nero d’Avola, Frappato, Catarratto, Inzolia jak również  ze szczepami międzynarodowymi, jesteśmy świadkami niesłychanego wzrostu jakościowego wina sycylijskiego, które coraz częściej jest w stanie konkurować z winami od lat uznanymi.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|