Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina sycylijskie | O winie


Wino, napój niesłychanie złożony i zmienny nie jest wzorem matematycznym dzięki, któremu możemy go bezbłędnie powielać, lecz wieloma czynnikami które to mogą zmieniać charakter jak i jakość końcową wina, powodując jego zróżnicowanie na przestrzeni roczników. Niektóre z tych czynników są podstawowe jak: różnorodność szczepów, sposób zebrania, uprawa, kontrola fermentacji, różne sposoby dojrzewania oraz np. butelkowania wina.

Wszystkie te czynniki są zależne od doświadczenia i zaangażowania producenta ale dwa czynniki tak naprawdę mają wpływ na charakter winogrona a w konsekwencji wina: teren i klimat.

Wielcy świata winiarskiego od dawna uznają Sycylię za wyspę o wręcz niesamowitych warunkach klimatycznych, które pozwalają wyprodukować pierwszorzędne winogrona a co za tym idzie wina o charakterystyce smakowej jedynej w swoim rodzaju.

Jest to głownie zasługa dużych eskalacji termicznych które zachodzą na wyspie.

Większość winnic położona jest na wysokości od 300 do 800 m n.p.m., powoduje to intensywną dawkę słońca w dzień a dużą wilgotność i chłód w nocy.

Ewidentnie faworyzowanym regionem w tym przypadku jest region Catanii, gdzie na wulkanie Etna (3323m) produkuje się wino D.O.C. Etna.

Dla przykładu latem na wysokości 1000 m n.p.m.  w dzień temperatura może dochodzić do +35 °C, w nocy spada nawet do +10 °C.

Mało kto wie że Sycylia jest najbardziej winnym regionem Włoch ze swoimi 190.000 ha upraw, które rocznie produkują ok. 8.5 miliona hektolitrów wina – najwięcej we Włoszech – porównując do Veneto które sięga 7 milionów i Piemontu ze swoimi 3,5 milionami.

Prowincja Trapani jest najbardziej uprawiana z całych Włoch, ponad 70.000 ha upraw i produkuje największą ilość hektolitrów wina – ok. 4 miliony rocznie – przy tylko 2,5 miliona całego regionu Toskania.

Ciekawostką jest fakt ze na chwilę obecną na świecie docenia się bardziej sycylijskie wina czerwone a nie białe. Dziwić może ta sytuacja jeśli spojrzy się na proporcje posadzonych  krzewów winnych - 77 % dla win białych i tylko 23% dla win czerwonych.

Oczywiście wiele jest jeszcze niedociągnięć, zbyt dużo wina jest nie butelkowanego, spora część trafia na północ Włoch i do Europy by pomóc słabym winom nabrać mocniejszej konsystencji alkoholowej, ale generalnie produkcja i handel winami doskonałej jakości w ostatnich 10 latach zdecydowanie przyśpieszył.

Ogromne dofinansowania z Unii Europejskiej pomagają producentom w rozwijaniu linii technologicznych. Sycylia uznawana jest za region o ogromnym potencjale rozwoju, odpowiednie wykorzystanie funduszy zaowocuje w przyszłości winami światowej klasy. Jak ważne jest zabezpieczenie finansowe producentów świadczy fakt powstawania coraz to nowych winnic chcących produkować wina jakościowe butelkowane.

Na dzień dzisiejszy (Maj 2006) Sycylia posiada jedne z bardziej nowoczesnych winnic w Europie a ich wina otrzymują najlepsze wyróżnienia podczas wszelakich konkursów winnych krajowych jak i światowych. Produkty te dokonały niesamowitego postępu pod względem jakościowym, a szczepy autochtoniczne takie jak Nero d’Avola , Frappato di Vittoria, Nerello Mascalese, Inzolia, Catarratto, Gracanico, Zibibbo, Grillo i inne, są już bardzo dobrze znane i doceniane na całym świecie.

Niesłychanie pozytywne efekty osiągnięto przy uprawie szczepów „międzynarodowych” jak Chardonnay, Cabernet, Syrah, Merlot etc., które to znalazły wręcz idealne warunki i dostarczają doskonałych win, jedne z lepszych we Włoszech, owoc odnowionej potęgi winiarskiej na Sycylii.

Znakomite wino likierowe, Marsala, które jest zdecydowanie różne od pozostałych przez zapach i smak który czasami jest wytrawny, pół-wytrawny lub słodki,  zbiera wszelkie możliwe wyróżnienia międzynarodowe, ostatnio w Brukseli gdzie zdobyło 3 Złote Medale.

Jest to pierwsze w skali Włoch wino, które zaczęto produkować zgodnie z normami krajowymi tyczącymi się produkcji wina w 1931 r., obecnie Marsala przeżywa okres renesansu na całym świecie.

Osiągnięte wyniki są efektem złożonego procesu: z jednej strony postęp technologiczny w winnicach a z drugiej udoskonalenie procesu produkcji wina: poprzez delikatniejsze prasowanie winogron, technice termicznej kontroli, przy niższych temperaturach dla białych winogron i wolnego przecieru skórek dla winogron czerwonych.

 Sycylia dzięki swym idealnym warunkom klimatycznym i glebowym pozwala produkować winogrona o wspaniałych właściwościach przy minimalnych nakładach pracy, a dzięki mentalności producentów jest jedynym regionem we Włoszech, który stale udoskonala czystość i jakość swego wina.

To stało się już tradycją, a wejście wielkich producentów z północy, które zaczęły inwestować na Sycylii, zakupując tereny do uprawy winorośli a szczególnie hodując miejscowe szczepy takie jak np. Nero D’Avola, jest ewidentnym sygnałem wiarygodności i potencjału jakie drzemią w tej ziemi.

Być konkurencyjnym na rynku to nic innego jak wykorzystać wspaniałe możliwości jakimi natura obdarzyła tę wyspę w połączeniu z nowoczesna technologią do produkcji wina.

Podczas gdy w innych regionach Włoch różnica cenowa pomiędzy winami pospolitymi a gatunkowymi coraz bardziej się powiększa, tak nie dzieje się w przypadku win sycylijskich gdzie cena gatunkowego wina oparta jest na jego wyjątkowości i rzadkości szczepów, jak i również zależy od kosztów utrzymania winnicy oraz nakładów pracy. A więc większość kosztów to typowo koszty tzw. „robocizny”, która jak wiemy jest zdecydowanie tańsza niż w innych regionach Włoch.

Gatunkowe wino pochodzące z dobrego rocznika, zwykle ma koszt produkcji niższy niż w przypadku nieudanego rocznika, gdyż ilość wytworzonych winogron jest związana z całym sezonem, który jeśli udany, daje obfite, zdrowe grona, co automatycznie oznacza zminimalizowanie potrzeby sortowania winogron podczas zbioru.

Na Sycylii, doskonałe warunki klimatyczne, zminimalizowały wszelakie interwencje chemiczne bądź fizyczne, a więc kolejną zaletą tych win jest ich charakter prawie „biologiczny” co w połączeniu z glebami wapiennymi jest idealną mieszanką do otrzymywania gatunkowego wina.

Sycylia jest jedynym regionem Włoch, który posiada „Instytut Badawczy Winorośli i Wina” – powstały w 1950 roku, która ma za zadanie ochraniać,  rozwijać i promować produkcję winną Sycylii, we Włoszech i na świecie.

Powstały trzy eksperymentalne winnice w okolicach Noto, Milazzo i Trapani gdzie Instytut  eksperymentuje na winogronach autochtonicznych jak i międzynarodowych z bardzo pozytywnymi wynikami.

Sycylia, która szczyci się swoimi 19 winami DOC, stara się by firmy które produkują wino były same w sobie gwarancją jego jakości.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|