Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina sycylijskie | Skład moszczu i wina


Moszcz składa się głownie z wody 70 – 80%, glukozy, fruktozy oraz kilku kwasów. Te kwasy określają kwasowość całkowitą wina najczęściej pomiędzy 4 – 8 gramów na litr.
Wino natomiast to roztwór wodno-alkoholowy gdzie ilość alkoholu to około 80-140 ml alkoholu etylowego na litr wina (8%-14%).

Wino zawiera około 600 substancji (wiele z nich zawartych jest już w moszczu), takich jak różne kwasy które dzielą się na stałe i lotne. Np. kwas octowy który, gdy jest go za dużo, powoduje zamianę wina w ocet.

Suma wartości wszystkich kwasów nazywana jest Kwasowością całkowitą. Ponadto mamy jeszcze substancje koloryzujące (różne w zależności czy to białe czy czerwone wino) kilka innych rodzi alkoholu, proteiny, minerały, kilka witamin, dwutlenek węgla (gdy jest go dużo mamy do czynienia z winami typu frizzante) oraz taniny – obecne w winach czerwonych które nadają gorzkawy i wysuszający posmak.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|