Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
wina degustacja
whisky degustacje
whisky degustacja
single malt degustacje
degustacje wina
degustacje win


| Alkohol | Wino | Wina sycylijskie | Regiony winiarskie


Region Messyny:

 

W okolicach Messyny produkuje się DOC Faro gdzie uzyskuje się wino czerwone w nie dużej ilości używając szczepów z rodziny Nerello: Mascalese i Cappuccio i jego biotypy (klony). W tym rejonie jest duże nasłonecznienie co przy produkcji tłumaczy się dużą koncentracją koloru, substancji, alkoholu i  żywotnością i mimo niedużych ilości otrzymuje się wina które zdobyły wiele wyróżnień.

Przesuwając się na wschód znajdziemy szczepy Nero d’Avola i Frappato, które powoli zastępują Nerello.

 

Region Catanii:

 

Schodząc do podnóży Etny, rejonie o wiekowych tradycjach winnych, po stronie schodzącej ku morzu mamy pierwsze wino DOC uznane na Sycylii, Etna, białe i czerwone. Czerwone produkowane jest z odmiany Nerello natomiast białe uzyskuje się ze rdzennych szczepów Carricante i Catarratto (ten ostatni obejmuje 40% produkcji i jest trzecim co do wielkości szczepem włoskim, pod względem rozpowszechnienia, po Sangiovese i Trebbiano).

 

Region Syrakuz:

 

Przesuwając się dalej na południe docieramy do krainy win moscato: DOC Moscato di Noto i Moscato di Siracusa, które jednak mają mała produkcję przy użyciu szczepu Moscato Bianco. Moscato z Syrakuz było wręcz w pewnej chwili zagrożone utratą uprawnień DOC gdyż ostał się tylko jeden producent. Niedawno powstało nowe DOC, Eloro, które ma kontrolować produkcję w najbardziej południowym zakątku wyspy. W okolicach Pachino znajduje się epicentrum winogron ciętych (oprócz słynnych upraw pomidorków) gdzie produkuje się odmianę Rosso Riserva  z Nero d’Avola, Frappato i Perricone zwanym również Pignatello.

       

Region Ragusa:

 

DOC Cerasuolo di Vittoria zawdzięcza swą apelację nie odmianie rose’ lecz kolorowi intensywnie czerwonemu przypominającemu czereśnie typowe dla jego okolic. Najczęściej stosowany do produkcji szczep to Frappato, dzięki któremu wino nie jest agresywne, kwaśne  i mocno garbnikowe lecz pełne delikatności.

W środkowej części wyspy jest DOC Contea di Sclafani, apelacja powstała dla potrzeb przemysłowych, cechuje ją produkcja win ze szczepów międzynarodowych takich jak Cabernet Sauvignon a w większej mierze Chardonnay, które jest jednym z lepszych w całej Italii, nacechowane intensywnym bukietem aromatycznym.

 

Region Agrigento:

 

Od 1995 miasteczko Menfi jest sercem produkcji wina DOC Menfi. Typologie to: Bianco, Rosso, Rosso Riserva, Chardonnay, Grecanico, Inzolia, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nero d’Avola, Sangiovese, Syrah, Bonera, Bonera Riserva, i Feudo dei Fiori. To ostatnie jest produkowane  z winogron Chardonnay i/lub Inzolia lub Ansonica. Słomiany kolor z zielonkawymi odcieniami, świeży zapach, lekko winny,  delikatne w smaku, harmoniczne o bogatej strukturze. Minimalna gradacja to 11,5% przeznaczone głównie do dań rybnych. Santa Margherita di Belice jest punktem centralnym produkcji wina DOC o tej samej nazwie. Produkuje się tu wina jedno-szczepowe takie jak Ansonica, Catarratto, Grecanico, Nero d’Avola, Sangiovese, które muszą być wyprodukowane przy użyciu minimum 85% danego szczepu. Obok nich mamy typologie Bianco i Rosso. To ostatnie musi być produkowane przy użyciu Sangiovese i/lub Cabernet Sauvignon, Nero d’Avola plus inne szczepy z zastrzeżeniem zawsze by nie przekraczały 15%. Kolejne miasteczko to Montevago. Przewidziane typologie to: Bianco, Rosso, Ansonica, Catarratto, Grecanico, Nero d’Avola i Sangiovese.

W tym regionie występują również dwie inne apelacje DOC o różnym pochodzeniu. Menfi i Sambuca di Sicilia. Ta ostatnia posiada winnice usytuowane powyżej 200 m n.p.m. Typologie to: Bianco, Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Chardonnay, Cabernet Sauvignon. Czerwone otrzymuje się z gron Nero d’Avola, Nerello Mascalese i/lub Sangiovese i/lub Cabernet Sauvignon oraz przez dodanie innych szczepów mniej aromatycznych, posiada rubinowy kolor z odcieniami granatu, zapach winny, charakterystyczny, zdecydowany; w smaku suche, o mocnej strukturze, jedwabne. Starzenie jest obowiązkowe i trwa minimum 6 miesięcy

 

Region Palermo:

 

To samo można powiedzieć jeśli chodzi o okolice Palermo, gdzie produkuje się wina przy użyciu rdzennych szczepów (winogrona białe z zachodnich części wyspy a czerwone z południa) jak i tych międzynarodowych. Otrzymuje się tu ciekawe, bez domieszek, 100%  Nero d’Avola. Ponadto trzeba wspomnieć o białych winach otrzymanych ze szczepów Ansonica (Insolia), Catarratto, Grecanico i czerwonych z  Calabrese, Nero d’Avola i Syrah.

Na obrzeżach regionu powstała niedawno nowa D.O.C. Monreale. 

Denominacja Alcamo lub Bianco di Alcamo, DOC od 1972 roku, sławna była już w XIX wieku, produkuje białe rześkie  wina o umiarkowanej gradacji alkoholowej z Catarratto Bianco, Inzolia, Grillo i Grecanico.

 

Region Caltanissetta:

 

Tu również możemy spotkać apelację Cerasuolo di Vittoria, otrzymaną z gron Frappato i Calabrese z dodatkiem Grosso i Nerello Mascalese. Jest to wino wyjątkowo przyjemne, koloru czereśniowego, o zapachu winnym z nutką perfum. Smak jest ciepły, suchy, pełny, okrągły, wyważony. Polecane głównie do dań mięsnych: pieczeni i potraw grillowanych. Riesi, w podregionie Caltanissetta, było, jak i całe terytorium, na marginesie świata winiarskiego Sycylii. Od kilku lat obserwuje się mozolną odbudowę upraw winorośli co rokuje dobrze na przyszłość. Już w tej chwili roczna produkcja sięga 63 500 hl., a stosowanie międzynarodowych szczepów przyczynia się do podnoszenia jakości i pozycji win z tych okolic.

 

Region Trapani:

 

DOC Marsala, w zachodniej części wyspy, jest bez wątpienia najstarszą apelacją i najbardziej zbliżoną do sław takich jak Porto, Sherry i Madeira. Już w XVIII wieku Anglicy zmodyfikowali oryginalne wino, gdyż John Woodhouse kazał dodać do niego odrobinę alkoholu  by mogło ono nienaruszone dotrzeć do Anglii.

W zależności od mocy procentowej (min. 17%) i okresie starzenia (min. 1 rok) otrzymuje się rodzaje: Fine/Superiore/Superiore Riserva/Vergine lub Soleras i Soleras stravecchio (>10 lat). Wina które stosuje się do jego produkcji to: Inzolia, Grillo, Catarratto, Bianco Lucido i Pignatello. Byłoby to wino do pozazdroszczenia gdyby nie działania niektórych producentów którzy zbanalizowali je dodając smaki np.: jajeczny czy orzechowy.

Na północnym-wschodzie znajdziemy DOC Malvasia delle Lipari, która obejmuje archipelag wysp Eolie. Produkuje się tu białe wina słodkie i aromatyczne i likierowe jak Passito. Szczepy to: Malvasia i Contino Nero.

Podobne wina, pod względem struktury i aromatu, znajdują się na wyspie Pantelleria z DOC Moscato di Pantelleria lub Passito di Pantelleria gdzie używany do produkcji szczep pochodzi z północnej Afryki, Moscato di Alessandria, szerzej znany pod nazwą Zibibbo ( z arabskiego „zebib”  czyli wysuszone winogrono). Passito di Pantelleria podobne jest również do niektórych Sherry Oloroso (ok. 16% alkoholu). Wino to zdobywa regularnie nagrody na wszelakich targach winnych.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|