Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Włoska klasyka, która nie wyjdzie z mody
z dnia:2009-12-01
Campari - gorzki likier produkowany w Mediolanie, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza pomarańczy sewilijskiej i ziołom - powstał w roku 1960 i od tego czasu nie stracił nic ze swej popularności. Można się nim rozkoszować o każdej porze, w każdym miejscu i z dowolnymi dodatkami. I - w przeciwieństwie do kolekcji włoskich projektantów - nie wychodzi z mody...
Niektóre drinki "nie podróżują". Właściwie smakują tylko na swoim rodzimym terytorium jak francuska 45-proc. wódka Pastis, która zawdzięcza swoją popularność upadkowi absyntu czy włoska, przeźroczysta Grappa. Jednak "Campari soda" sprawdza się zawsze i wszędzie. Włosi praktycznie nie piją nic innego.
"Campari jest unikalne, receptura alkoholowego naparu z gorzkich i aromatycznych ziół i owoców nie zmieniła się od czasu, gdy opracował ją Gaspare Campari w 1860 roku, co miało miejsce jeszcze przed zjednoczeniem Włoch" - mówi Eligio Bossetti, historyk pracujący w Villi Campari, dawnej letniej rezydencji rodziny Campari.
"Dzisiaj jedynie trzy osoby znają sekretną formułę, a jest ona tak pilnie strzeżona, że nikt nie wie, kim te osoby są. Mimo że w moich żyłach Campari płynie częściej niż krew, niestety nie należę do tych osób" - dodaje Bossetti.
Urodzony w 1828 roku, Gaspare Campari, był 10. dzieckiem prostego rolnika. W wieku 14 lat rozpoczął pracę jako kelner i jego pasją stało się...obserwowanie nawyków picia innych ludzi. I już wkrótce otworzył własny lokal. Sukces był tak duży, że już po chwili stać go było na kolejny - w samym sercu Mediolanu. Serwował tam kremowe likiery i gorzkie wódki własnej produkcji.
Lokalizacja baru w cieniu Katedry Duomo okazała się przypadkowym sukcesem, ponieważ zbiegło się to z otwarciem Galleria Vittorio Emanuele i szybko lokal należący do Campariego uzyskał status najmodniejszego miejsca w mieście, w którym przy drinku Bitter all'Uso d'Holanda spotykała się mediolańska elita intelektualna.
"Był wizjonerem. Kiedy zmarł w 1882 roku dziennik 'Corriere della Serra' opublikował na pierwszej stronie artykuł 'Gaspare Campari: człowiek, który sam się stworzył'. To był ogromny komplement" - mówi Eligio.
Następnie firmę przejęli dwaj synowie Gaspare'a - Davide i Guido - i w 1920 roku wstrzymali produkcję wszystkich alkoholi innych niż cordiale i gorzkie wódki, które teraz noszą nazwisko pioniera. Obaj bracia zmarli bezdzietnie i firmę przejął ich kuzyn również nieposiadający potomków. Wdowa po nim zostawiła ja w rękach dwóch pracowników o długim stażu. Dzisiaj Gruppo Campari to potężny koncern, który ma pod swoimi skrzydłami również inne marki alkoholowe takie jak whisky Glen Grant czy Cinzano.
Każdego roku na świecie sprzedaje się prawie 3 mln butelek Campari. Największymi rynkami są Brazylia, Włochy, Niemcy, Francja i Japonia. Największe spożycie na mieszkańca odnotowano w Saint Lucii, państwie położonym na Morzy Karaibskim. Tam ulubiony sposób na serwowanie Campari to...mieszanie go ze skondensowanym mlekiem. Przepis dość odbiegający od klasycznych i popularnych w innych zakątkach świata: Campari "one the rocks" (z lodem), Campari soda (z wodą sodową) czy Campari orange (z sokiem pomarańczowym).
Czy Campari nadaje się, aby wznosić toasty? W przyszłym roku z pewnością tak. Będzie to jubileusz 150-lecia włoskiej marki o mocnym pieprzowym aromacie i jedynym w swoim rodzaju smaku. Zatem już dziś: Salute!

jmy/ zig/

Źródło: Polska Agencja Prasowa - serwis PAP Life


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|