Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Sztuka łączenia piwa i sera
z dnia:2010-04-19
Wielu smakoszy sera uważa, że świetnie zgadza się on z piwem - o wiele lepiej niż z winem.
Poza tym dobieranie "browarku" do serów nie wymaga szczególnie wyrobionego podniebienia - eksperci mówią wręcz, że trudno jest popełnić poważniejszy błąd.
Jak to się dzieje, że piwo i ser tak dobrze do siebie pasują? Zwolennicy tego połączenia mają trzy wyjaśnienia. Po pierwsze, oba produkty kojarzą się z kuchnią wiejską - przed długie lata gospodynie wyrabiały własnoręcznie i piwo, i sery na użytek własnej rodziny. Dlatego regionalne piwa przeważnie znakomicie pasują do serów wytwarzanych w danej okolicy. Po drugie, i ser, i piwo są produktami fermentacji. Po trzecie zaś, początkiem obu jest ziarno - w przypadku sera chodzi o karmę dla bydła, w przypadku piwa o brzeczkę.
Niezależnie od tego, czy przemawiają do nas te trzy argumenty, warto spróbować podawać piwo z serami. Oto lista najciekawszych, naszym zdaniem, połączeń:
Cheddar plus mocne India Pale Ale. Tu łączy się mocny chmiel i intensywna goryczka piwa z ostrością sera. Polecamy McEwen's India Pale Ale lub Anchor Steam.
Mozzarella z piwem pszenicznym. I ser, i piwo mają lekki i świeży smak. Warto spróbować: niemieckich Erdingera, Faustusa,
Paulanera, belgijskich Hoegaarden Witbier, Stendonk Brabants Witbier, Brugs Tarwebier, ukraińskiego Obołoń, polskich Ciechana czy Fratra.
Gouda z piwami niskochmielowymi. Dość ostry, orzechowy smak dojrzałego sera równoważą łagodne piwa typu English brown ale lub amber ale.
Niebieskie sery z ciemnymi piwami. Ostry, pikantny smak tych serów doskonale pasuje do mocnych piw, porterów i stoutów.
Brie oraz inne miękkie sery z porostem pleśni potrzebują piw o pełnym, dojrzałym smaku. Odpowiednie będą lagery, np. Beck's, Carlsberg, Heineken, Lech Premium, Stella Artois, Żywiec. A ponieważ miękkie sery świetnie komponują się z owocami, nie od rzeczy będzie podanie do nich wytrawnego piwa owocowego - np. wiśniowy belgijski Kriek.

iŹródło: LOGO24.pl, IW


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|