Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Czechy: z mrozów cieszą się winiarze
z dnia:2010-12-14
Oprócz miłośników sportów zimowych mrozy w Czechach ucieszyły niektórych morawskich winiarzy. Ostra zima sprzyja bowiem produkcji wina lodowego - słodkiego deserowego trunku, wyrabianego z zamarzniętych winogron.  
Pracownicy zakładów winiarskich "Znovin" ze Znojma (na południu Moraw, pod granicą z Austrią) w wysokim śniegu i 20-stopniowym mrozie zbierali w sobotę z winnic zmrożone grona. Plon był obfity; udało się zebrać cztery tony owoców wyjątkowej jakości - powiedział przedstawiciel "Znovinu" Antonin Zatloukal.
Czeskie normy mówią, że do wyrobu wina lodowego nadają się jedynie winogrona zmrożone przez minimalnie siedem stopni mrozu. Zatloukala bardzo ucieszyło 20 kresek poniżej zera w nocy z piątku na sobotę.
Ostry mróz gwarantuje, że w winogronach zamarzną kryształki wody, które w czasie odbywającego się na mrozie tłoczenia zostaną w prasie. Z wyciskanych owoców powstaje potem bardzo słodki moszcz, doskonały do wyrobu wina słabego (około 8-9 proc. alkoholu), aromatycznego i o wysokiej zawartości cukru.
W Czechach produkuje się niewiele wina lodowego. Roczny wyrób sięga kilku tysięcy litrów, co stanowi około 1 proc. całej winiarskiej produkcji w republice. Cena jednej butelki o pojemności 0,35 l mieści się w przedziale od 300 do 700 koron (od 50 do 110 zł).


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|