Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
10 lat problemów Żubrówki z podbiciem USA
z dnia:2011-02-11
Słynna produkowana w Białymstoku wódka jest od grudnia sprzedawana w USA. Jednak zanim do tego doszło, jej producenci przez prawie 10 lat musieli borykać się z licznymi problemami, by w końcu wejść na amerykański rynek - pisze "Wall Street Journal".
Słynna wódka z trawą żubrówką przez lata nie mogła być sprzedawana w USA z powodu decyzji amerykańskiej agencji ds. żywności i leków FDA, która uznała, że znajdująca się w trawie kumaryna to szkodliwa substancja utrudniająca krzepnięcie krwi. Do niedawna słynną wódkę w USA można było zdobyć tylko nielegalnie. - Była jak zakazany owoc - mówi Katarzyna Płońska, marketing manager z firmy CEDC, do której należy produkujący Żubrówkę Polmos Białystok. Chemicy w wytwórni przez kilka lat pracowali nad wersją Żubrówki bez kumaryny, która nie będzie różniła się smakiem od oryginału. Dopięli swego w 2005 r.
Ale to niejedyny problem Żubrówki w USA - okazuje się, że kilka lat temu amerykański urząd patentowy uznał, że Żubrówka to nie nazwa matki, tylko... typ alkoholu tak jak gin. - Wydaliśmy krocie na prawników, aby przekonać urząd patentowy, że to marka wódki, a nie rodzaj alkoholu. Nie udało się - mówi Rich Roberts, wiceprezes CEDC.
Skoro nie udało się wygrać walki o nazwę, a dodatkowo nazwa wódki jest trudna do wymówienia dla Amerykanów, postanowiono sprzedawać ją pod inną nazwą. Wybrano skrót Żu, pod którym Żubrówka jest obecnie sprzedawana na amerykańskim rynku.
"WSJ" pisze jednak, że Polacy dostrzegają różnice między amerykańską a oryginalną odmianą wódki. - Czegoś tu brakuje, to jakby wersja light. Prawdziwa Żubrówka to coś specjalnego - mówi Zdzisław Janowicz, właściciel sklepu Alkohole Świata w Białymstoku.
Żubrówka nie jest jedynym alkoholem, który miał problemy z dostaniem się na amerykański rynek. Podobnie było z absyntem - słynnym alkoholem zawierającym piołun. Amerykańskie władze zakazały sprowadzania absyntu z powodu dużej zawartości tujonu - silnie toksycznej substancji. Dopiero po opracowaniu receptury bez tujonu absynt zaczął być sprzedawany w USA.

Źródło: wyborcza.biz/mapi


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|