Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Czekoladowy nastrój
z dnia:2011-08-31
Polska kuchnia właściwie nie proponuje potraw wytrawnych, które wymagałyby dodatku ziaren kakaowca. Jeśli istnieją takie, to ja ich nie znam. Na świecie jadają m.in. indyki w czekoladzie i piją czekoladowy gorzki napój na wodzie. Właśnie od tego napoju wzięła się nazwa czekoladowego proszku - xocolatl, znaczy tyle co gorzka woda.
Dla większości ludzi czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i dodatków smakowych. Najczęściej  pochłaniamy ja łakomie w postaci tabliczek czekolady, pralinek, czekoladowego ciasta i koktajli.
Jedząc czekoladę nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że wprowadzamy do naszego organizmu złożone substancje chemiczne: kofeinę, tę samą, którą zawiera kawa, teobrominę – aktywną biologicznie pochodną ksantyny, główną substancję uzależniającą czekolady, anandamid – pochodną amfetaminy, zwaną "hormonem miłości".
Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt. Konie, psy, koty i papugi nie są zdolne do metabolizmu teobrominy. Z tego powodu spożycie czekolady może u nich powodować drgawki, zawały serca, krwotoki wewnętrzne, nawet śmierć. Warto pamiętać, że im zwierzę jest mniejsze, tym mniejszy kawałek czekolady może mu zaszkodzić.
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną. 100-gramowa tabliczka, to 2100–2500 kJ (500–700 kcal).
Nie wszyscy mogą sobie bezkarnie pozwolić na tę odrobinę słodkiej przyjemności. Niektórzy ludzie są na  czekoladę uczuleni. Alergia na czekoladę występuje najczęściej przy atopowym zapaleniu skóry. Spośród alergików pięciu na stu zmaga się z alergią na czekoladę.
W czekoladzie może uczulać kakao i białko, czyli główne składniki. Czasami osoby uczulone na kakao mogą jeść białą czekoladę. Objawy alergii to m.in.: drobna wysypka na policzkach, która może przekształcić się w chropowatą i suchą, świąd skóry, wypryski, katar sienny, duszność. Objawy alergii na czekoladę mogą wystąpić w różnym czasie, czasami możemy je zaobserwować już po 15 minutach od  spożycia. Zdarza się również, że świąd skóry czy katar sienny występują dopiero na drugi dzień.
Gorzka czekolada składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru. Zawiera przynajmniej 70 proc. produktów z miazgi kakaowej.
Mleczna czekolada ma w swoim składzie również mleko lub proszek mleczny i wanilię, a zawartość kakao nie przekracza 50 proc.
Biała nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33 proc. masła kakaowego.
Deserowa to czekolada wzbogacona różnymi dodatkami: bakaliami, orzechami, owocami, likierami i innymi dodatkami. Nie zawsze są słodkie.
Produkcja czekolady nie sugeruje nawet smakowitego końca. Pokruszoną śrutę kakaową miele się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu - mieszaniu i rozcieraniu na sucho, aż masa będzie bardziej plastyczna, zmniejszy się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, 55-60 stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował. Odpowiednio schłodzona (ale płynna) masa jest wlewana do form. W tunelu chłodniczym, w temperaturze około 6-7 stopni, czekolada stygnie i krzepnie, kurcząc się w formach. Ostatnim etapem produkcji jest wybicie tabliczek z form i zapakowanie.

rp.pl


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|