Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Smaki starożytności, czyli wino z żywicą
z dnia:2011-12-05
Amerykański archeolog Brendan Foley z Woods Hole Oceanographic Institution (Massachusetts) bada szlaki handlowe i przepływ towarów w basenie Morza Śródziemnego. W starożytności w tym rejonie rolę dzisiejszych kontenerów pełniły amfory. Brendan Foley przeanalizował 27 artykułów dotyczących tego zagadnienia, których autorzy opisali łącznie 5860 amfor. Z publikacji tych wynika, że w 95 proc. naczynia te służyły do transportu wina i oliwy, często w ilościach masowych, po kilkaset amfor. Podobny obraz wyłania się również ze starożytnych tekstów czy rachunków – dotyczą one głównie handlu winem i oliwą, a także, dużo rzadziej, towarami luksusowymi, takimi jak miód czy pachnidła, przewożonymi w specjalnych małych amforkach. Archeolodzy znajdują w całym basenie mórz Śródziemnego i Czarnego pieczęcie służące do znakowania naczyń; w ogromnej większości są to pieczęcie do wina i oliwy. Jednak Brendan Foley postanowił zbadać, na ile prawdziwy jest ten obraz. Woods Hole Oceanographic Institution współpracuje często z policją i służbami odpowiedzialnymi za ochronę wód przed skażeniami (dotyczy to m.in. statków płuczących zbiorniki na morzu itp.).
Dlatego badacz sięgnął po technikę stosowaną w tej dziedzinie – analizę DNA resztek organicznych znajdowanych na powierzchni różnych przedmiotów. Zaprosił do współpracy genetyka – szwedzką badaczkę Marię Hansson z Uniwersytetu w Lund. Rezultaty ich pracy publikuje "Journal of Archaeological Science". W muzeach greckich zgromadzono dziesiątki tysięcy amfor z różnych okresów, wydobytych przez archeologów i – przypadkowo – przez rybaków.
Pojemność zwyczajnej transportowej amfory wynosi około 26 litrów. Foley i Hansson uzyskali zgodę władz greckich na otworzenie i zbadanie osadów organicznych na wewnętrznych ściankach dziewięciu amfor wydobytych z wraku statku, który zatonął między V a III wiekiem p.n.e. koło wyspy Chios na Morzu Egejskim. Amfory te nie były eksponowane w muzeum, przechowywano je w ciemnym, zamkniętym pomieszczeniu, dlatego naukowcy spodziewali się znaleźć w nich pozostałości organiczne. I znaleźli. Ślady wina stwierdzili w pięciu naczyniach. W sześciu zachowały się ślady świadczące o tym, że zawierały imbir, jagody jałowca, oregano, tymianek, miętę, żywicę sosnową powszechnie używaną w starożytnej Grecji do konserwowania wina (retsina).
Dziś trudno rozstrzygnąć, czy zioła te przewożono osobno, na przykład jako przyprawy, czy też były już przed załadowaniem na statek dodane do czegoś, na przykład do wina (imbir, tymianek, mięta). Co więcej, okazało się, że w jednej amforze występują ślady wielu substancji – tak było w ośmiu z dziewięciu zbadanych amfor. Świadczy to o tym, że amfora nie była naczyniem transportowym jednorazowego, lecz wielokrotnego użytku. Wynika z tego, że nawet zwyczajne, niezdobione amfory musiały mieć stosunkowo dużą wartość.
Komentując wyniki tych badań, dr Mark Lawall z University of Manitoba w Winnipeg powiedział: – Mamy podstawy przypuszczać, że w amforach oprócz wina i oliwy przewożono mnóstwo innych towarów, nie wyłączając mięsa i owoców.
Opinię tę potwierdza odkrycie dokonane przez polskich archeologów na terenie rzymskiego obozu wojskowego w Novae w Bułgarii. W pomieszczeniu, które służyło jako magazyn, znaleziono amforę, na której zachował się grecki napis wykonany czerwoną farbą, oznaczający ostrygi w solance, czyli po prostu starożytny przysmak: sos rybny, tzw. garum. Najbliższe plany Foleya i Hansson dotyczą amfor wydobytych z wraku z III wieku p.n.e. koło Cypru.

Źródło: Rzeczpospolita


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|