Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Z uniwersyteckiej winnicy na salony
z dnia:2011-12-19
Krakowska uczelnia znalazła nietypowy sposób na dodatkową promocję, wykorzystujący modę na rodzime trunki.
Adam Kiszka, który zarządza winnicą Uniwersytetu Jagiellońskiego "Nad Dworskim Potokiem" w Łazach pod Bochnią, uważnie śledzi prognozy meteorologiczne. Gdy temperatura spadnie do ok. minus 8 stopni, przed wschodem słońca trzeba zebrać pozostawione na krzakach winogrona. Wszystko po to, by zakład doświadczalny po raz pierwszy wyprodukował wino lodowe. – Jest słodkie, drogie i rzadkie. To wyższa szkoła jazdy – mówi Kiszka. Ale jeśli uda się stworzyć ten produkowany głównie w Niemczech i Kanadzie trunek, najstarsza polska uczelnia będzie miała powód do dumy.
Na razie to Novum jest wizytówką winnicy. A ta, utworzona w 2005 r. z inicjatywy rektora prof. Karola Musioła, w tym roku wyprodukuje ok. 6 tys. litrów wina.
Szlachetny trunek trafia już na salony. W ubiegłym roku białe wytrawne wino Novum zdobyło złoty medal na konkursie w Słowenii. Na kilku innych konkursach dostało srebrne i brązowe medale. Novum próbował prezydent Bronisław Komorowski podczas inauguracji roku akademickiego. Serwowano je też na spotkaniach organizowanych w ramach polskiej prezydencji w UE.
Większość produkcji winnicy trafia na potrzeby "reprezentacyjne" uniwersytetu. Kupić Novum (butelka wina białego 37 zł, czerwonego 39 zł) można tylko w sklepiku w samej winnicy i to jedynie w czwartki. Sprzedaż w uczelnianym sklepiku w Krakowie wymagałaby koncesji i byłaby niezgodna z ustawą o wychowaniu w trzeźwości. – Szukamy rozwiązań, by nawet w Warszawie czy w Brukseli można było kupić wino jako prezent na święta – zapowiada jednak Katarzyna Pilitowska, rzeczniczka uniwersytetu.
– Gdyby u nas było takie wino, ludzie kupiliby je choćby z ciekawości – ocenia Michał Klamka, który w Krakowie prowadzi sklep sieci dobrewina.pl.
Zainteresowanym zakładaniem winnic i produkcją trunku uczelnia oferuje nowe studia podyplomowe – enologię. Uruchamia je Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum. I obiecuje zajęcia poświęcone podstawom uprawy winorośli, technologii produkcji wina i jego walorom zdrowotnym. Opłata to 6000 zł. Zajęcia mają się zacząć w lutym.

Rzeczpospolita, Ewa Łosińska

cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|