Jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez IPSOS "Gastronomia - HoReCa - On Trade - terra incognita?" badających zachowania konsumenckie bywalców klubów, dyskotek, pubów w Warszawie oraz Wrocławiu, przodującym rodzajem alkoholu spożywanym w tego typu lokalach jest piwo. Takiego wyboru dokonuje odpowiednio 80% i 94% badanych ze wskazanych miast. Drugą pozycję – tu również bez większego zaskoczenia – zajmuje wódka z udziałem 43% w Warszawie i 46% we Wrocławiu, którą gonią drinki przyrządzane przez barmana cieszące się powodzenie u blisko jednej trzeciej warszawiaków i prawie połowy wrocławian. Inne alkohole cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością, jak chociażby wino (białe i czerwone) znajdujących odpowiednio 13% i 19% uznania. Wśród alkoholi nie przekraczających dwu-cyfrowego wskaźnika znalazły się: whisky (analogicznie 7% i 8%), tequilla (6% i 6%) oraz wermut (5% i 6%). Stawkę zamyka rum, który cieszy się wzięciem jedynie u 1% badanych zarówno w Warszawie jak i Wrocławiu.
Robert Przepiórski
cofnij
|