Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Upadł najstarszy browar w Polsce
z dnia:2007-09-13

"Słowo Polskie Gazeta Wrocławska" informuje, upadł najstarszy w Polsce browar we Lwówku Śląskim.
Piwa Książęcego i Dobrego Mocnego nigdzie już nie kupimy. Taśmy stoją, a osiemsetletnia tradycja odchodzi w przeszłość. Region traci jedną z największych atrakcji turystycznych - ubolewa gazeta.
- Wielka szkoda, że browar, który pielęgnował lokalną tradycję warzenia piwa przestanie istnieć - mówi Andrzej Bossowski, który pasjonuje się historią Lwówka Śląskiego. Właśnie trwa procedura ogłoszenia upadłości. Jerzy Lisocki, zarządca komisaryczny sprawdza m.in. stan majątkowy i zadłużenie zakładu. Ostateczną decyzję podejmie sąd.
- Produkcja została wstrzymana, ponieważ firma nie płaciła podatku akcyzowego - tłumaczy Aleksandra Paprota, rzecznik prasowy Izby Celnej we Wrocławiu. Gazeta nieoficjalnie dowiedziała się, że lwówecki zakład zalega z zapłatą ok. czterech mln zł. Ma długi także wobec gminy. Magistrat w ciągu kilku lat umorzył browarowi ponad 500 tys. zł podatku od nieruchomości i rozłożył na raty prawie milion zaległości. Ale to nie pomogło uratować warzelni. Pracę straci ostatnich 20 pracowników.
Według Bossowskiego, mieszkańcy miasteczka nie zaakceptowali Niemca-właściciela. W tym m.in. dopatruje się kłopotów ze sprzedażą produkowanego we Lwówku Śląskim trunku. Wolfgang Baurer, właściciel browaru, kilka miesięcy temu apelował, by ludzie kupowali lokalne produkty, w tym piwo produkowane w grodzie lwa. Argumentował, że browar we Lwówku Śląskim nie ma szans na konkurowanie z korporacjami dysponującymi pieniędzmi na promocję i reklamę. Apele te niestety nie przyniosły skutku. Książęce i Dobre Mocne - mimo iż wielokrotnie nagradzane na ogólnopolskich konkursach piwowarskich - nie znikały ze sklepowych półek.
Według "Słowa Polskiego Gazety Wrocławskiej", najstarszy w kraju browar mógłby być jedną z atrakcji przyciągającej do Lwówka Śląskiego turystów. Dziennik przypomina, że jeszcze kilka miesięcy temu zagraniczne wycieczki chętnie zwiedzały zabytkowe budynki, w których stosowane były naturalne tradycyjne metody warzenia piwa.
(PAP)



cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|