Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

| Tytoń | Cygara | Lokale gastronomiczne- autor: Konrad Zając


Jeśli gość pyta o cygara przy stoliku, kelner powinien przynieść humidor do tego stolika i zaprezentować gamę cygar, jakimi dany lokal dysponuje. Należy unikać sytuacji kiedy gość długo wybiera cygaro przy otwartym humidorze, gdyż poziom jego wilgotność może znacznie się obniżyć co oczywiście będzie niekorzystne dla cygar. Dobry kelner powinien zapytać o preferencje gościa, a następnie spróbować zasugerować odpowiadające tym preferencjom  cygaro. Należy też wziąć pod uwagę co gość wcześniej jadł oraz jakie napoje będą serwowane. Gdyż te wszystkie elementy muszą ze sobą współgrać i żaden z nich nie może przytłumić reszty. O dobieraniu odpowiednich cygar do posiłków i trunków będzie napisane w dalszej części tej pracy. Gdy już gość jest zdecydowany na konkretne cygaro kelner ubrany w białe rękawiczki wyjmuje owe cygaro z humidora i daje osobie zamawiającej do  sprawdzenia czy stan tego cygara jest dla niej satysfakcjonujący. Należy pamiętać, że w przypadku cygar ważny jest nie tylko rodzaj i marka, ale też konkretny egzemplarz. Na stole powinna już być przygotowana specjalne popielnica do cygar, a kelner powinien być zaopatrzony w obcinarkę i cygarowe zapałki. Kelner powinien teraz zapytać gościa, czy życzy sobie aby przyciąć dla niego cygaro i nagrzać czy też może woli zrobić to samemu. Jeżeli gość zażyczył sobie pełny serwis, kelner ostrożnie przycina i rozgrzewa cygaro według reguł omówionych we wcześniejszym punkcie tej pracy. Tak przygotowany produkt należy położyć w łuzie popielnicy do cygar. Kelner musi również zostawić na stole gościa zapałki do cygar, gdyż mogą być one potrzebne w przypadku zgaśnięcia cygara.
Tak powinny być serwowane cygara, ale niestety w rzeczywistości w bardzo niewielu lokalach w Polsce można się spotkać z profesjonalnym serwowaniem cygar. W większości lokali personel nie posiada wystarczającej wiedzy o tym produkcie. Kelnerzy boją się przycinać cygara, gdyż nie mają odpowiedniej wprawy. Cygara to jednak bardzo ważny produkt w lokalach o wysokim prestiżu, dlatego miejsca cieszące się dobrą renomą zatrudniają specjalistów od cygar, którzy serwując cygaro potrafią swoją wiedzą i umiejętnościami oczarować gościa i „zdobyć” go na stałe.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|