Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

| Tytoń | Cygara | Budowa


              Niby mówi się, że najlepsze kubańskie cygara są zwijane między udami młodych kobiet. Byłoby to zbyt piękne. Ręce, a nie uda, są używane do produkcji doskonałych cygar.

Aby zrozumieć rzemiosło produkcji cygar trzeba najpierw poznać właściwe słownictwo i budowę. Jeden z dwóch końców cygara, ten który się trzyma w ustach jest nazywany główką, a ten który się pali stopą. Wokół główki owinięty jest mały kawałek tytoniu, nazywany czapką lub kapturkiem, który schodzi do korpusu cygara, który z kolei chroni pokrywę przed rozwinięciem.


W skład konstrukcji cygara wchodzą trzy główne składniki - wkładka, zawijacz i pokrywa. Właśnie ich zestawienie oraz sposób, w jaki są złożone, powoduje wszelkie różnice.

 

Wkładka jest rdzeniem cygara i jego właściwym środkiem, który jest owinięty pokrywą i zawijaczem. Zrobiony jest z długich liści tytoniu wkładki, które biegną na całej długości cygara lub też z krótkich liści tytoniu wkładki - krótszych pociętych kawałków, typowych dla maszynowo wyrabianych cygar. Cygara premium wykorzystują jedynie długie liście wkładki, co zapewnia ten sam smak całego cygara i wytwarza długi popiół. W wypełniaczach cygar premium są połączone co najmniej dwa lub trzy rodzaje tytoniu aby stworzyć paletę smaków cygara. Ona właśnie odpowiada za smak cygara ponieważ stanowi 98% jego całości. Najlepszy tytoń na wkładki pochodzi z Kuby, Dominikany, Hondurasu, Brazylii, Meksyku i Jamajki.

 

Zawijacz jest pierwszą warstwą przykrywającą wkładkę. W dobrych gatunkowo cygarach, jest to specjalny liść mający odpowiednią wytrzymałość, aby utrzymać w całości zwój. Cygara z rynku masowego mogą wykorzystywać "homogenizowany" zawijacz, zrobiony z części tytoniu, który został pocięty i z powrotem złączony. Zawijacz wpływa na smak, prędkość palenia i aromat cygara, a jego smak musi być zgodny ze smakiem wkładki i pokrywy.

 

Pokrywa jest przysłowiową okładką, po której można ocenić książkę. Musi być estetycznie przyjemna, pozbawiona żyłek, o równej strukturze i przyjemna w dotyku. Ale to nie wszystko. Pokrywa może decydować o ok 20% smaku cygara, tak więc musi to być jeden doskonały liść, dobrze dobrany aby uzupełniał i podwyższał udział wkładki i zawijacza. Artyzm potrzebny do dobrania pokrywy należy do osoby zwijającej cygaro, która jest najbardziej wykwalifikowaną osobą w hierarchii fabryki cygar.

 

Mając te trzy składniki, wciąż są trzy sposoby złożenia cygara, tak aby uzyskać różne jego typy. Każdy etap konstrukcji ręcznie wytwarzanych cygar, w pełni tego słowa znaczeniu, jest wykonywany poprzez ręczną pracę. W cygarach skręcanych częściowo maszynowo a częściowo ręcznie, wkładka jest formowana przez maszynę, lecz zawijacz nakładany jest ręcznie. W całkowicie maszynowo produkowanych cygarach, wszystkie etapy są wykonywane przez maszynę.

 

 

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|