Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

| Tytoń | Cygara | Produkcja


              Oryginalne cygara, wytwarzane wyłącznie z naturalnych produktów, rozpoczynają swoją historię na plantacji tytoniu. Bardzo niewiele miejsc na świecie jest obdarzonych glebą, temperaturą i wilgotnością, które mogą wyżywić sadzonkę, aby przekształciła się w roślinę, której liście będą przydatne w procesie wytwarzania cygar. Rodzaj i jakość tytoniu są różne w zależności od miejsca jego uprawy. Nasiona tytoniu określąją ponadto smak, aromat, wielkość, kolor i strukturę rośliny.


Już na samym początku rozchodzą się drogi nasion tytoniu cygarowego, z których wychodowane będą liście na zawijacz (binder), pokrywę (wrapper) i wkładkę (filler).

Życie cygar premium rozpoczyna się, gdy najmniejsze nasiona oczekują w "poczekalni" przez ponad 45 dni, a następnie są sadzone w prostych rzędach jak żołnierze w szeregach. Aby na przykład otrzymać wysokiej jakości liście okrywające sadzi się najpierw każdą sadzonkę odpowiedniego gatunku tytoniu w małych doniczkach i umieszcza w cieplarniach. Dopiero póżniej przesadza się je do gruntu. Szczególnie ważne jest zapewnienie młodym sadzonkom wystarczającej ilość wody. Dlatego też na plantacjach tytoniu układa się co roku kilometry rynien. Każda sadzonka tytoniu otrzyma w pierwszych pięciu dniach swojego wzrostu ok. 5 litrów wody. Kolejne 45 dni i rośliny są gotowe na swoje pierwsze "podrasowanie"; usuwa się niektóre liście przeznaczone na cygara. Sekret smaku cygara rozpoczyna się już w tym miejscu, umiejscowienie liści na łodydze daje im odmienne smaki. Valdo, liść z dołu - posiada najłagodniejszy smak, seco ze środka - średni smak i ligero ze szczytu - posiada najsilniejszy smak i strukturę. Nawet po pięciu czy sześciu "podrasowaniach" krzew tytoniu dostarcza zaledwie od 16 do 18 liści, które spełniają wysokie standardy wytwarzania cygar premium.

Te starannie wybrane liście są następnie pakowane zgodnie ze swoją strukturą oraz wielkością i luźno rozwieszane w szopach służących do ich konserwowania - na okres od 3 do 8 tygodni, w zależności od pogody i zamierzonego rezultatu. Liście umieszczone w szopach są zielone, tracą one następnie swój kolor i nabierają odcieni brązu. Po okresie przechowywania w szopie będą one ponownie klasyfikowane i podzielone, oraz pogrupowane według wielkości, struktury i koloru i sytuacja ta powtarza się ciągle przez cały okres przygotowania. Na tym etapie są one składane w paczuszki liczące 20 liści - zwane "rękoma" i są gotowe do rozpoczęcia najważniejszego procesu, jakim jest fermentacja, w czasie którego liście przekształcają się ze zwykłej rośliny w skarbnicę możliwości palenia.

Dostatecznie wysuszone liście są składowane w wolnostojące "monolity" o wysokości od 2 do 4 metrów, ważące nawet do 8 ton. Ciasne upakowanie tych stert czy "burros" skutecznie odcina dopływ powietrza i rozpoczyna proces fermentacji lub "pocenia się", jak się ten proces niedelikatnie nazywa. Powoli temperatura wewnętrznych liści zaczyna rosnąć. Z liści wydziela się wilgoć, sok, nikotyna i amoniak. Wszystkie te składniki muszą być na takim samym poziomie i w takiej samej temperaturze, aby proces przebiegał jednolicie. Gdy liście nabierają głębi, zapachu i charakteru, żar i aromat wypełniają całą okolicę. Kontrolowanie temperatury jest kluczową sprawą. Gdy wzrasta temperatura, w sterty wpychane są długie termometry. Najwyższe osiągane temperatury to ok. 70 stopni Celsjusza, lecz przeciętna wynosi około 50 stopni Celsjusza - z wyjątkiem maduro, które wymagają wyższych temperatur, aby pogłębić swój kolor.

Gdy temperatura osiągnie wymagany poziom, każda ze stert jest "przewracana", tzn. szczytowa "ręka" jest usuwana, liście z niej wymieszane i umieszczona na ziemi, tak aby stały się dnem nowej sterty. Takie odbudowywanie sterty od dołu do góry może mieć miejsce nawet dziesięć razy przez okres od jednego do trzech miesięcy, pod obserwacją tych, którzy sprawdzają wiek, strukturę i kolor. Liściom, które staną się maduro może zająć nawet do sześciu miesięcy, aby osiągnąć swoje bogate, intensywne odcienie czerni i brązu. Proces jest zakończony, kiedy temperatura się wyrówna po "przewróceniu". Niedostateczna fermentacja daje cygaro, które gaśnie i co gorsze, ma cierpki, gorzki smak oraz wywołuje uczucie palenia w klatce piersiowej. Lecz gdy dojdzie do przefermentowania, liście będą "zużyte" i bez smaku, tak więc bez odpowiednio długiej fermentacji nie będzie faktycznie cygar.

Kiedy fermentacja jest zakończona, tytoń jest ponownie skrupulatnie sortowany, oznaczany zgodnie ze swoim pochodzeniem i datą a następnie przenoszony do magazynu na "leżakowanie", czyli okres wypoczywania, który może trwać od jednego do trzech lat lub dłużej.

Po opuszczeniu magazynu tytoń jest tak kruchy, jak pożółkły papier, który zbyt długo leżał na strychu. Aby stał się ponownie giętki, liście są delikatnie spryskiwane wodą - procedura ta nazywa się "casing" i polega na użyciu precyzyjnej ilości wilgoci niezbędnej do przywrócenia spragnionym liściom życia. Są one wtedy gotowe do operacji usuwania żyłek i w niektórych przypadkach rozdzielania liści - zawijaczy na lewą i prawą połowę w celu zapewnienia odpowiedniego wzoru na ręcznie produkowanych cygarach. Na koniec są one ostatecznie badane i segregowane na liście wkładki, pokrywy i zawijacza.

Osoba dobierająca tytoń wybiera w tak dokładnych proporcjach, aby dać temu gatunkowi jego wyróżniający się smak. Ręcznie robione cygara rozpoczynają swoją historię w rękach osoby formującej wkładkę w cylindryczny kształt. Oczywiście procedura ta nie jest taka prosta i nie polega na zrolowaniu liści czy złożeniu ich jak książki. Zamiast tego tytoń jest marszczony razem jak wachlarz, aby stworzyć poziome prześwity dla dobrego ciągu oraz aby przy paleniu cygara, przy każdym zaciągnięciu się można było wyciągnąć cały smak tytoniu od jego początku do końca. Wkładka jest zawijana w liść zawijacza i staje się uformowanym cygarem pozbawionym pokrywy. Takie niekompletne cygara umieszcza się po dziesięć w rzędzie w drewnianych formach, mających rozmiar zamierzonego ostatecznego produktu. Formy są umieszczane w specjalnych prasach, które odpowiednio mocno ściskają te cygara, aby uzyskać kształt właściwego cygara. W czasie tego ściskania, trwającego do 45 minut, cygara te są regularnie obracane, aby wytworzyć spodziewany cylindryczny kształt.

Następnie trafiają one do rąk osoby rolującej cygara - zwijacza, który tworzy elitę jako najbardziej wykwalifikowana osoba w grupie wytwarzających cygara. Doświadczony zwijacz przycina liść pokrywy do rozmiaru i zaokrągla cygaro w ten sposób, że czubek liścia jest na "stopie" a główna część liścia wypada na "główce" cygara. W ten sposób łagodniejszy smak tytoniu będzie zawarty w pierwszych zaciągnięciach się palącego. Następnie wycina on małe kawałki na "czapkę" i przykleja je na główce za pomocą odrobiny naturalnego kleju drzewnego. Każdy, kto zamierza zostać mistrzem w rolowaniu, czyli torcedor, musi praktykować przez dwa lata.

Czynności przy ręcznym zwijaniu cygara:

- przygotowanie wkładki i jej związanie

- owinięcie wkładki przyciętym liściem łączącym tzw. zawijaczem

- rozciągnięcie przygotowanego liścia okrywającego i przycięcie go do odpowiedniej wielkości

- zwinięcie liścia okrywającego w rurkę

- wypełnienie zrolowanego liścia okrywającego przygotowaną wcześniej wkładką z zawijaczem

W tym miejscu całego procesu, rola człowieka staje się drugoplanowa i natura przejmuje ponownie dowodzenie. Skończone cygara, których tytoń został zwilżony w celu obróbki, pozostawia się do wyschnięcia w cedrowych pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze. To nakładanie się smaków trwa co najmniej trzy tygodnie, ale może być przedłużone do kilkunastu miesięcy czy nawet ponad roku w przypadku specjalnych serii cygar.

Gdy cygara są wreszcie ukończone, podlegają jeszcze jednemu badaniu, w czasie którego są dokładnie dzielone według koloru i pakowane do pudełek. Każde pudełko musi zawierać cygara wyłącznie w jednym odcieniu, gdyż czynnik ten nie jest związany ze smakiem, jakością czy konsystencją. Jest to kwestia estetyki.

Jednakże ręcznie produkowane cygara nie są jedynymi dobrymi. Cygara, które formowane są maszynowo i zawijane rękoma nie są pozbawione całej tej troski, ponieważ podczas gdy maszyna formuje cygaro bez pokrywy, zwijacz nakłada liść pokrywy i cygara są z odpowiednią starannością sprawdzane, sortowane i leżakują. Prawnie cygara takie mogą być w dalszym ciągu nazywane ręcznie robionymi i proces ich formowania przez maszyny faktycznie może być zaletą, jako że gwarantuje spójność. Nierówne rezultaty i ludzkie błędy, które zawsze mogą się przytrafić w czasie ręcznej pracy, mogą być uniknięte przy użyciu maszyn. Ponadto maszynowo formowane cygara są znacznie tańsze, niż te ręcznie robione, co czasem gra istotną rolę.

Cygara wytwarzane całkowicie maszynowo tworzą ogólnie kategorię masowych, tanich cygar. Są one często wytwarzane z homogenizowanych liści tytoniu (HTL), zawierających łodyżki i włókna tytoniu zmieszane ze substancją podobną do celulozy. Homogenizowany liść tytoniu, często produkowany w arkuszach, może być wykorzystywany jako zawijacz lub pokrywa. Cygara wytwarzane maszynowo są z definicji najbardziej spójne ze wszystkich i są one naprawdę łagodne, a więc mogą być idealnym wyborem dla tych, którzy palą kilkanaście cygar dziennie.

Występują również maszynowo wytwarzane cygara, które nie są przeznaczane na masowy rynek i są one jednymi z najpopularniejszych na świecie. Są to europejskie cygara typu holenderskiego, produkowane przez takie firmy jak Christian of Denmark, Schimelpenninck i Villiger. Niektóre z tych suchych cygar są w całości z tytoniu, podczas gdy inne wykorzystują zawijacz i pokrywę z homogenizowanych liści. Generalnie są one maszynowo formowane i używa się w nich krótkich wkładek, ponieważ zaliczane one są do kategorii krótkich cygar. Nie oznacza to, że suche cygaro nie może być doskonałe. Można je znaleźć w repertuarze wybrednych palaczy, a niektórzy koneserzy preferują wyłącznie te cygara. 

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|