Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

| Tytoń | Cygara | Cygarowe maniery


Jest kilkanaście rzeczy, których nie powinno się robić na tym etapie. Nie ma powodu, aby usuwać banderolkę z oznaczeniem, która mimo wszystko jest częścią doskonałego rzemiosła, odróżniającego cygaro od bardziej plebejskich rozrywek. Oprócz względów estetycznych, nalepka ta może być przytwierdzona do pokrywy za pomocą odrobiny kleju i ściągnięcie jej może spowodować uszkodzenie delikatnej pokrywy. Jeśli naprawdę zależy nam na ściągnięciu tejże nalepki, wystarczy poczekać aż ciepło rozgrzanego cygara rozpuści klej. A przede wszystkim należy opanować odruch, jeśli taki występuje, lizania cygara. To nie jest rożek lodowy, którego jedzenie należy do całkiem innego rodzaju słabości. Praktyka ta ma swoje korzenie w czasach, gdy nie było jeszcze pojemników do przechowywania cygar w wilgoci, i jest obecnie nie tylko niepraktyczne, ale również niesmaczne. Czasem stosuje się to do cygar suchych.


Cięcie

Przycięcie głowy cygara, czyli otwarcie, nie może być byle jakie, lecz musi być bardzo staranne, uwzględniające delikatność z jaką "czapka" została nałożona na główkę. Dobre przycięcie umożliwia odpowiednie zaciąganie się cygarem. Najlepsze cięcie to te przed linią wyznaczoną przez koniec kapturka. Otwiera ono 75%-85% powierzchni cygara. Najlepiej otworzyć najwięcej jak się da, nie odcinając jednak całkowicie kapturka. Może to być cięcie za pomocą gilotyny - czyli cięcie wzdłuż linii prostej przez główkę, cięcie "V" - klinowe wycięcie w kształcie litery V lub przebicie - czyli zrobienie otworu na środku główki.

Instrumentami przeznaczonymi do tego precyzyjnego aktu przemocy są: gilotyna, wycinarka, dziurkacz lub nożyczki. Niezależnie od tego, jakiego narzędzia będziemy używać, idealne przycięcie musi być szybkie i precyzyjne. Jeśli uszkodzimy miejsce, w którym "czapka" łączy się z pokrywą, cygaro rozwinie się i będąc rozcapierzone na końcu. Nie chcemy przecież aby kawałki tytoniu zostawały nam w ustach, a cygaro się rozwijało.

Gilotyna, które wygląda i działa jak jej imienniczka, daje czyste, równe i okrągłe otwarcie na końcu cygara, umożliwiając łatwe zaciąganie się i pełny smak. Niedrogie plastikowe gilotyny są łatwe do przenoszenia i starczają na kilkanaście miesięcy. Są modele lepszej jakości, takie jak przycinacz do cygar Paul'a Gamarian, który posiada stalowe ostrze Sheffield'a. Oraz model dwuostrzowy - taki jak przenośny przycinacz do cygar od Zino Davidoffa, którego zaletą jest szybsze i czystsze cięcie. Niezależnie od tego, który instrument wybierzemy, należy pamiętać, iż tępe ostrze zniszczy cygaro. Szybkie i precyzyjne cięcie jest celem każdej gilotyny, niezależnie od tego czy napędzała ona Rewolucję Francuską czy rozpoczyna przyjemność związaną z paleniem cygara.

Wycinarka daje cięcie z dwoma płaszczyznami, pozwalające na dobre zaciąganie się. Ale niewiele ostrzy pozostawia nieposzarpane brzegi. Poza tym wycinarka nie jest właściwa dla cygar o większej średnicy pierścienia i prawie niemożliwe jest naostrzenie jej ostrzy.

Przekłuwacz produkuje otwór a nie cięcie, i w tym leży cała trudność. Gdy cygaro jest nakłute, tytoń może się rozłożyć się na bokach i na dnie otworu, wpływając na zaciąganie się, szczególnie przy cygarach o większych pierścieniach niż 50. Z powyższych powodów, przekłuwacze nie są już dłużej popularne.

Są również nożyczki do cygar, ale ich używanie wymaga doświadczenia. W sytuacji bez wyjścia możemy użyć noża, ale wycięcie klina w główce cygara za jego pomocą wymaga chirurgicznej precyzji, tak aby otworzyć je a nie amputować.

Na koniec, zręczne ściągnięcie "czapki" za pomocą paznokci jest jakąś tam dostępną metodą, ale aby utworzyć wymagany przez nas otwór, przez który będzie wydobywać się dusza cygara, potrzebne są zwinne, ostre paznokcie. Trzeba zatoczyć nimi okrąg i ściągnąć kaputurek, czyli tak jak nożem.

Rozmiar cięcia jest tak samo istotny jak rozmiar wybranego cygara. Ma on wpływ na smak, zaciąganie się, długość palenia i oczywiście jakość naszego doświadczenia. Otwarcie cygara, które jest zbyt duże, spowoduje wciągnięcie w usta dymu, z nadmiernym żarem i gorzkim smakiem. Cygaro spali się zbyt szybko, i czas spędzony z cygarem będzie ogólnie zmarnowany. Jednakże, zbyt małe otwarcie ma inne nieapetyczne cechy. Zaciąganie będzie trudne, ilość dymu niewielka, a smak zepsuty koncentracją substancji smolistych i nikotyny. Idealne cięcie jest nieco mniejsze niż średnica cygara. Generalnie gilotyna spełnia to zadanie szybko i właściwie.


Podpalanie

Obcięte cygaro jest gotowe do przypalenia. Istnieją tysiące odmian, kształtów i kolorów przyborów do przypalania cygar, począwszy od skromnych tekturowych zapałek po drogie ekskluzywne zapalniczki.

W prawidłowo zapalanym cygarze płomień nie powinien dotykać cygara. Sposób, w jaki zapala się cygaro wpływa na jego smak i na to jak będzie się ono paliło, tak więc prawidłowe zapalenie jest bardzo ważne. Najlepsze zapalniczki są zasilane butanem, ze względu na swoje bezbarwne i bezzapachowe paliwo. Długie zapałki do zapalania cygar, wykonane z drewna cedrowego, są kolejnym dobrym rozwiązaniem.

Z cygarem w jednej ręce i zapalniczką w drugiej, po zapaleniu zapałki, należy odczekać moment aż siarka wypali się, i wtedy można rozpoczynać. Nigdy nie należy wkładać stopy cygara do płomienia. Ta zakazana czynność spowoduje, iż tytoń zamieni się w węgiel, a smak spalenizny będzie towarzyszył nam od pierwszego do ostatniego zaciągnięcia się. Nigdy też nie należy rozpoczynać z cygarem w ustach, bo przypadkowe zaciągnięcie wciągnie zapachy drewna zapałek do cygara. Najlepiej trzymać w ręce około ćwierć cala od płomienia pod kątem 40 stopni. Cygaro należy powoli obracać, tak aby wypełniacz zaczął się tlić, a obwód stopy cygara został lekko i równo opalony. Jeśli cały obwód nie będzie równo rozgrzany, cygaro nie będzie paliło się równo. Jeśli jedna strona będzie paliła się szybciej niż pozostałe, nastąpi tzw. tunelowanie i cygaro nigdy nie będzie paliło się prawidłowo. Kiedy zobaczymy juz popiół otaczający pokrywę i wznoszącą się strużkę dymu, należy przybliżyć cygaro do ust, delikatnie zaciągnąć się, obracając je nad płomieniem (ale nie wkładając cygara do płomienia) w celu zapalenia całego zewnętrznego obwodu. Jeśli cygaro jest prawidłowo zapalone, pierwsze zaciągnięcie będzie najbardziej aromatyczne i satysfakcjonujące.

Od czasu do czasu, nawet dobrze zapalone cygaro, może zgasnąć w trakcie palenia. Jeśli się to przytrafi, należy strącić popiół i sprawdzić czy ogień faktycznie zgasł - robi się to poprzez przedmuchanie cygara. Jeśli nie pojawi się żaden dymek, należy najpierw rozgrzać końcówkę cygara, a następnie zapalić ponownie.


Degustacja

Ze względów praktycznych, ciąg (wskazujący na prawidłowość konstrukcji) jest najistotniejszym wyznacznikiem jakości cygara.

Zasadą numer jeden jest to, iż palący cygaro nigdy nie wciąga dymu do płuc. Po prostu przetrzymuje dym w ustach dla przeżycia rozkosznej chwili i następnie wypuszcza dym obserwując jego unoszenie się. Smak cygara i aromat są przenoszone przez dym, kiedy wchodzi on do ust i je opuszcza, pozostawiając po sobie smak - ostry, orzechowy, drzewny, bogaty lub słaby, trudny do zdefiniowania ziemisty posmak, dotyk wzniosłości - odczucia, które nie mogą być przekazane słowami, lecz zawarte są w dymie, najbardziej z ulotnych substancji.

Wciąganie dymu nigdy nie powinno być pospieszne, a przynajmniej w odstępach jednominutowych, aby utrzymać cygaro zapalone. Puszczanie dymu jak komin jest nie tylko nieeleganckie, ale również sprzeczne z celem palenia cygara, którym jest przyjemność kontemplowania. Dodatkowo, zbyt częste wciąganie dymu spowoduje przegrzanie cygara i wytworzy ostry smak. Jak Auguste Barthelmy napisał w L'art de Fume Pipe & Cigare (Sztuka palenia fajki i cygara - 1849) - "...Prawdziwy palacz cygara powstrzymuje się od imitowania Wezuwiusza".

Spokojnie palące cygaro dostarczy 45 minut lub więcej przyjemności, w czasie których dobrze jest utrzymać główkę cygara tak suchą jak to tylko możliwe. Oznacza to, iż cygaro nie powinno być trzymane w ustach. Mokre cygaro wygląda nie tylko paskudnie, ale również zaczyna kiepsko smakować, gdy substancje smoliste i nikotyna zbierają się w ślinie. Cygaro powinno być mocno trzymane w ustach w trakcie wciągania dymu, ale niezaciskane. Powinno się delektować aromatem, a nie smakować mokry tytoń.

Gdy będziemy już wyczuleni na odcienie aromatu, oczywistym stanie się, iż pierwsze pół cygara nie jest takie samo jako drugie pół. Smak cygara zmienia się wraz ze zmniejszaniem się jego długości. Dym wzmaga się wraz ze zmniejszaniem się ilości tytoniu i w którymś momencie w trakcie palenia - każde cygaro jest inne - smak zmieni się i wcale nie na lepsze. W większość cygar, niezależnie od ich jakości, ich najlepszy smak jest w ich jednej trzeciej długości. Niektórzy koneserzy wolą przerwać palenie zanim osiągną ten punkt. Najbardziej doświadczeni palacze cygar rozpoznają, kiedy cygaro oddało już swoją esencję i odkładają je, będąc usatysfakcjonowanymi. Niektórzy ludzie zawsze dopalają cygaro do końca. Jednakże, cygaro, którego smak zintensyfikował się osiągając cierpkość, pozostawi w ustach nieprzyjemne wrażenie, a przykry zapach w pomieszczeniu doskonale będzie doskonałym usprawiedliwieniem narzekań tych wszystkich osób, które nie akceptują palenia. Dodatkowe zaciągnięcia, po tym, gdy cygaro sygnalizuje swój koniec, są zwykle nie tak przyjemne i prawdopodobnie nie warte takich konsekwencji.

W czasie swojego krótkiego, a pięknego życia, cygaro pozostawia po sobie popiół. Cygaro, które jest palone prawidłowo i jest prawidłowo zbudowane wyprodukuje długi, mocny popiół. Kultura cygarowa szerzy opinię, iż cygara najlepszej jakości wytwarzają biały popiół. Doskonały widok cala popiołu jest oznaką dobrze skonstruowanego cygara i w tym miejscu powinien on być dopilnowany, aby spadł w naturalny, wdzięczny sposób do popielniczki. Popiół można strącić, jeśli staje się za długi. Idealnym rezultatem będzie uzyskanie czystej przerwy odsłaniającej żar na stopie cygara będący oznaką dobrze rozgrzanego cygara.

Jeśli warunki nam pozwalają w dobrym tonie uważa się strzepywanie popiołu z cygara na podłogę. Jeżeli jednak jest inaczej potrzebna będzie popielniczka. Nie służy ona jednak tylko do strzepywania popiołu, posiada również miejsce na odpoczynek cygara. Dlatego też popielniczki cygarowe posiadają długie wyżłobienia.

Czasami zdarza się ciężki przepływ przy zaciąganiu się i objawia się to redukcją smaku i tendencją do gaśnięcia cygara. Wkładka może nawet zawierać węzeł lub czop, który blokuje przepływ dymu. Z drugiej strony "luźny przepływ", gdy cygaro nie odpowiednio ciasno upakowane, może powodować pieczenie i ostry smak, ponieważ dym będzie się wydobywać zbyt szybko i w zbyt dużych ilościach. I na koniec, cygaro może palić się zbyt szybko i nierówno, po jednej stronie pokrywy, sytuacja ta może być skutkiem kiepskiej konstrukcji i niewłaściwego nawilżenia. Pomimo heroicznych prób wskrzeszenia cygara do życia, sytuacje te są zwykle beznadziejne. Najlepiej udać się ze swoim rozczarowaniem do sklepu z tytoniem, które sprzedało to cygaro. Większość dobrych sprzedawców powinno uwierzyć nam. I w tym momencie trzeba brać się za zapalanie kolejnego cygara.

Nigdy nie wolno gasić cygara na wzór papierosa, tzn. rozgniatać na popielniczce. Spowoduje to kopcenie niedopałka i wydzielania przez niego wyjątkowo nieprzyjemnej i intensywnej woni.

Po zakończonej degustacji cygaro delikatnie odkładamy na popielniczkę. Bez zbędnych sensacji i dymu zaśnie ono same, automatycznie zduszając żar wyzwolonymi podczas całego procesu spalania olejkami eterycznymi.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|