Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Szczecińska Wytwórnia Wódek


Szczecińska Wytwórnia Wódek "POLMOS" Spółka Akcyjna stoi w miejscu dawnego, powstałego w 1863 roku browaru. 11 stycznia 1946 roku fabryka stała się własnością Polskiego Monopolu Spirytusowego. Od tego czasu szczeciński "POLMOS" produkuje wysokiej jakości wyroby spirytusowe w kilkunastu gatunkach. Są to: klasyczne polskie wódki czyste, wódki kolorowe oraz wódki naturalne.
Największą dumą Wytwórni jest STARKA - doskonała wódka naturalna, produkowana według oryginalnej receptury tylko w SWW "POLMOS" S.A.

Historia:

Obiekty, w których znajduje się Wytwórnia Wódek w Szczecinie przy ul. Jagiellońskiej 63/64 powstały w latach 1862 - 1863 jako browar Victoria.

Od samego początku browar był systematycznie rozbudowywany. W 1917r. browar zostaje zatrzymany. W latach 1922 - 1924 następuje adaptacja browaru na wytwórnię wódek przez starą szczecińską firmę C.W. Kemp działającą w składzie koncernu Ruckforth obejmującego przemysł fermentacyjny, piwowarski i spirytusowy na terenie Pomorza i Brandenburgii.

W styczniu 1946r. fabrykę przejmuje formalnie Państwowy Monopol Spirytusowy. Obiekty fabryki nie uległy zniszczeniu w czasie działań wojennych, jednak wywiezione zostały urządzenia i archiwalia technologiczne. Mimo tego, już w marcu 1946r. uruchomiona zostaje produkcja na dwóch ręcznych stołach produkcyjnych.

Produkcja szybko się rozwija, przybywa stołów rozlewniczych typowych dla poziomu techniki sprzed 1939r. Zatrudnionych jest już ok. 300 pracowników.

W 1964r. następuje automatyzacja procesów produkcyjnych. Zainstalowane zostają 4 linie produkcyjne, które systematycznie są modernizowane.

Drugi etap rozbudowy i unowocześniania parku maszynowego następuje w drugiej połowie lat 70. Równolegle z rozwojem techniki produkcyjnej rozwija się technologia wódek. Oprócz produkcji wódek popularnych i większości znanych polskich wódek jak wódki wyborowe, żytniówki, żubrówka, soplica, jarzębiak, klubowa, wiśniówki itp. powstaje szereg opracowań nowych wyrobów reprezentujących najwyższy poziom jakościowy.

Najwyższą produkcję Wytwórnia wykonywała w drugiej połowie lat 70 - ponad 12 mln ltr. 100% alkoholu rocznie - (60 mln butelek wódek).

Program asortymentowy obejmował 80 różnych rodzajów wyrobów alkoholowych.

Z dniem 01 stycznia 1964r. Wytwórnia Wódek przejmuje największy w kraju zakład produkujący drożdże paszowe przy ul. Kolumba 60 w Szczecinie przyjmując nazwę Szczecińskie Zakłady Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego.

Jednak w 1982r. zakład ten ulega likwidacji ze względu na wymogi ochrony środowiska.

1.07.1991 r. następuje podział Krajowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego "Polmos" i Wytwórnia Wódek staje się przedsiębiorstwem samodzielnym. Do tej pory każdy Polmos mógł produkować to samo, czyli np. Żubrówka pochodziła zarówno z Polmosu Szczecin jak i Białystok, Gorzka Żołądkowa była produkowana w Szczecinie, Lublinie i innych Polmosach. Po 1991 nastąpił podział marek: Polmos Białystok mógł produkować np. Żubrówkę, Polmos Lublin Żołądkową a Polmos Szczecin Starkę. Wytwórnia przekształca się w Spółkę Akcyjną ze 100% udziałem Skarbu Państwa.

Starka:

Starka to najszlachetniejsza i najbardziej tajemnicza ze wszystkich polskich wódek, której historia liczy sobie blisko 500 lat.
Smakowo Starka zbliżona jest do whisky, którą też wytwarza się ze zboża. Ziemie polskie od dawien dawna były bogate w zboża a w szczególności w żyto. Zaczęto, więc nadmiar żyta wykorzystywać do produkcji wódek. Największy rozkwit produkcji wódek nastąpił w XVI wieku.

Pierwowzorem tego królewskiego trunku był mocny napój alkoholowy otrzymywany z polskiego żyta, leżakowany w beczułkach dębowych, w głębokich, szlacheckich piwnicach. Fenomen Starki wynika z jej niepowtarzalnego aromatu, przebogatego, niezwykłego bukietu i wspaniałej złotej barwy z wyjątkową klarownością.

Starka szlachetny mocny trunek, jest wódką naturalną sporządzoną z nierektyfikowanego spirytusu wyprodukowanego z wyselekcjonowanego żyta. Spirytus 92%, który trafia do Polmosu rozcieńczany jest do mocy 65% i przelewany jest do kuf i kadzi a następnie przelewa się go do beczek. Oczywiści, czym mniejsza jest beczka tym proces dojrzewania zachodzi szybciej – stosunek alkoholu do beczki jest lepszy. Najlepsze beczki dla Starki są 500 litrowe. Rok rocznie około 3,4 – 3,65 % trunku ulatnia się (tak zwana. Angel’s share).W Starce dopuszcza się tylko 3,5 fuzli na litr, większa ilość daje nieprzyjemny zapach bimbru.

Spirytus poddawany jest długoletniemu (od 10 do 50 lat) leżakowaniu w beczkach dębowych (dąb szypułkowy) zwykle po winach gronowych białych, o pojemności od 300 - 500 ltr. w warunkach specyficznego mikroklimatu piwnic w stabilnej temperaturze.

Starka jest blendem, to znaczy, że jest to mieszanka wódek z różnych beczek. Starka podobnie jak whisky ma minimalnie tyle lat ile napisane jest na etykiecie. Mistrz piwnicy w Polmosie powiedział nam w zaufaniu, że de facto Starka 10 letnia jest starsza, bowiem jest zestawiana z wódek, które mają 13, 14 lat. Przed butelkowanie odbywa się ostatni proces produkcji, czyli filtracja. Odbywa się ona w temperaturze -15°C przez okres 7 dni (tak zwana zimna filtracja) a następnie filtrowana jest ponownie w temperaturze 17, 18°C.

Wytwórnia Wódek posiada głębokie do 16 m pod ziemią wielokondygnacyjne rozległe piwnice leżakowe największe w przemyśle spirytusowym w Polsce.

Produkcja trunków typu Starka ma w Polsce wielowiekową tradycję. Już w 16 wieku produkowano spirytus ze zboża na prostych urządzeniach destylacyjnych (alembiki), który przechowywano w beczkach dębowych po "węgrzynach". Z tych czasów istnieją pierwsze zapisy na ten temat. Tradycja mówi, że gdy w szlacheckim domu rodził się syn nalewano beczkę surówki ze zboża, zakopywano ją w piaszczystej ziemi. Gdy po wielu latach syn się żenił, beczkę wykopywano uzyskując złocistą starkę. Mimo, że jak na tamte czasy trunek miał wysokie walory jakościowe, to jednak z pewnością nie dorównywał walorom obecnie produkowanych starek, ponieważ na przestrzeni lat Zakład udoskonalił technologię produkcji.

SWW "Polmos" w Szczecinie jest jedynym producentem Starek. W posiadaniu wytwórni znajdują się roczniki nalewane do beczek dębowych od roku 1947 do dnia dzisiejszego. Obecnie produkowane są następujące rodzaje Starek: Starka 10, 15,20,25,30,50 letnia. Z tego, co się dowiedzieliśmy Polmos planuje wprowadzić jeszcze Starkę 55 letnią.

Polmos produkuje jeszcze czystą wódkę Szambelan, Winiak Jubileuszowy i Gorzką Pomorską oraz Whisky Chamberlain’s. Ponadto w ofercie promocyjnej znajdują się ozdobne opakowania starek wraz z kieliszkami oraz ozdobne torebki.

Wszystkie Starki posiadają moc 50 % (od niedawna w ofercie Starka 10 letnia 40%), piękny ciemno-złocisty naturalny kolor oraz wspaniały pełen aromatów bukiet zapachowy.


Kontakt:

ul. Jagiellońska 63/64,
70-382 Szczecin, Polska
tel./fax +48 (091) 484 13 21,
centrala +48 (091) 484 50 31
polmos@polmos.szczecin.pl
www.polmos.szczecin.pl



Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|