Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Chorwacja | Regiony produkcji


Chorwacja została podzielona na dwa główne regiony winiarskie: Chorwacje nadmorską i kontynentalną, pomimo tego, że nad krajem rozciąga się pięć winiarskich stref klimatycznych. Wina z części kontynentalnej są przeważnie lekkie, delikatne i świeże, z części nadmorskiej są bardzo mocne i ogniste. Chorwację charakteryzuje bogactwo autochtonicznych, lokalnych szczepów, z których powstają bardzo dobre, wysoko cenione wina. Warto podkreślić, że produkcja tych win odbywa się przeważnie w małych, ale ambitnie prowadzonych winnicach, w całkowicie czystych ekologicznie warunkach.
Tereny wschodnie Chorwacji, wokół Dunaju, pozostają pod wyraźnym wpływem klimatu Niziny Panońskiej. Na północnym zachodzie dominuje wpływ klimatu środkowo-europejskiego. Dla Istrii charakterystyczny jest klimat śródziemnomorski z wpływami kontynentalnymi i dopiero nad rozciągającym się dalej na południe wybrzeżem adriatyckim, niepodzielnie panuje klimat śródziemnomorski. Konsekwencją różnic klimatycznych są inne warunki dla uprawy winorośli. Często są one bardzo istotne, a dotyczą między innymi średniej rocznej temperatury oraz sumy ciepła, oscylacji temperatury, zjawiska szronu, ilości opadów, wilgotności powietrza, ilości pogodnych dni, częstotliwości oraz siły wiatrów, struktury podłoża i reliefu.

Istria:

Na Istrii znaleźć można około 15 200 akrów winorośli. Większość z nich, bowiem 14 430 znajduje się w zachodniej części, w okolicach takich miast jak Poreè, Buje, Pula i Rovinj. W centralnej części półwyspu znajduje się 516.44 akrów, okolice miasta Buzet i Pazin. We wschodniej części tylko w okolicach miasteczka Labin, można napotkać na uprawy, około 255 akrów. Na Istrii uprawiane są trzy szczepy winne: białe malvazija i mu¹kat oraz czerwony teran. Malvazija w zależności od roku, procesu produkcji przyjmuje barwę od słomkowej do złoto-żółtej i moc alkoholu od 11,5% do 13,5%. Jest to dobrze zbudowane wino z delikatnym bukietem i świeżym smakiem. Teran ma ciemny rubinowy kolor, dlatego też często nazywany jest czarnym winem. Bukiet charakteryzuje się owocowym zapachem.

Wyspa Braè:

W miejscowości Bol (nad samym morzem) w centrum jest producent (w zasadzie firma, która tylko butelkuje wina, nie maja własnych zbiorów – wszystko skupują) BOL P.Z. Hrvatska. Produkują 3 wina z Plavac Mali: Stolno, Kvalitetno 20 zł, Vhrunsko 40zł oraz jeden Posip. Produkują 100 tyś. butelek rocznie. Producent sprzedaje wina w Chorwacji, ale również w U.S.A.
W miejscowości Murvica mieszka jeszcze jeden producent na tej wyspie: Baković.

Półwysep Pelje¹ac:

Na półwyspie występują dwa główne regiony uprawy winorośli: Dingaè i Postup. Rejon Dingaè znajduje się między miejscowościami Borak i Trstenik. Region Postup znajduje się natomiast w między Mokalem a Trstenikiem. W zasadzie pod względem jakości są to podobne regiony, różnią się tylko aromatami. Wino Dingaè robione jest z przejrzałych i przesuszonych winogron, które dodatkowo zyskują na jakości dzięki położeniu na stromych południowych stokach gór oraz dzięki promieniom słonecznym, które odbijają się od morza. Są to dwa najbardziej znane regiony winiarskie w Chorwacji – najlepsze i najdroższe wina. Uprawia się tutaj prawie wyłącznie szczep Plavac Mali (mały granat) lub biały Rukatać (inaczej zwany Marastina). Wina są tak drogie, ponieważ z południowych stoków zbierane są ręcznie i nie są sztucznie nawadniane. W Chorwacji nie ma złych lat prawie zawsze jest słońce, czasami za tą są lata wyjątkowe (2002r.) i wtedy wina mogą osiągać nawet 15%. W roku 1961 Dingaè został ogłoszony winem chronionym przez Konwencję Genewską, jako pierwszy. Zapach Dingaèa jest głęboki, kolor rubinowoczerwony, a smak miękki, pełny i zaokrąglony. W 1967 Region Postup dostał przywilej produkowania najdroższych i najlepszych win – vrhunsko. W porównaniu do Dingaèia, Postup jest trochę lżejszym winem, ale na pewno lepiej zbudowanym niż inne Plavac Mali. Wina Kvalitetno produkuję się z winogron z dolin, gdzie są gorsze warunki do uprawy, ale mimo wszystko winogrona zbierane są ręcznie.

Wyspa Hvar:

Najlepsze do uprawy winorośli są południowe stoki gór. Dobre tereny do uprawy białych szczepów rozciągają się na w okolicach miasta Milna, z tego terenu większość producentów kupuje białe winogrona – szczep Bogdanu¹a z okolic Vrboski. Z kolei z okolic miasteczka Ivan Dolac (Ivan – po polsku Jan), producenci skupują winogrona czerwone. Dojazd do tej wsi możliwy jest tylko przez tunel specjalnie wykuty w skale o wysokości 2,2 metra.
Na wyspie największymi producentami są: Badel 1862, P.Z. Svirce, Zlatan Otok, Bastijana (Tomiè). Tylko na Hvarze udają się takie unikatowe szczepy jak: Bogdanu¹a, Drneku¹a (bardzo znane rzadkie „czarne wino”), prè i mekuja.

Wyspa Korcula:

Z tej wyspy polecane są dwa szczepy: grk oraz posip (oba białe, wytrawne). Grk szczyci się ognistym, południowym charakterem, złotożółtym kolorem, szlachetnym aromatem i bukietem oraz bogatym i gorzkawym smakiem. Jemu właśnie zawdzięcza swoja nazwę gorzki po chorwacku „gorak”. Inna legenda mówi o tym, że Grecy podobno ubóstwiali to wino i pili je bez umiaru – dlatego Chorwaci nazwali je Grk. Czerwone wina to Plavac i Admiral.
Znanym i dobrym producentem jest Branko Cebalo (może Lebalo) oraz Vinaryja Smokovica.

Wyspa Vis:

Na wyspie uprawia się niezwykły szczep vugava, a winem godnym polecenia jest „Viska Vugava”.

Wyspa Krk:

Głównym szczepem na wyspie jest Zlahtina, której jest aż 100 hektarów.

Chorwacja Kontynentalna – Sławonia:

Pierwszy region na wschód od Zagrzebia nazywa się Moslavina. Z tego regionu pochodzą dwa szczepy: ¹krelt i moslavac. Kierując się dalej na wschód docieramy do Sławonii. Najbardziej znany region winiarski Sławonii to okolice miast Kutjevo. Szczepy charakterystyczne dla tego regionu to gra¹evina (inna nazwa to welschrizling), jest on orzeźwiający i gorzki za razem, pinot Blanc, riesling, savignon blanc.

Wina czerwone z plavac mali i babicia stanowią 70% produkcji wszystkich win w Dalmacji. Białe wina produkowane są z po¹ipa (spokrewniony z węgierskim furmintem), bogdanusa, grk, vugava, i maraskina (inna nazwa rukatać). Największym producentem w Dalmacji jest firma Dalmacijavino z siedzibą w Ka¹tel Stari koło Splitu. Produkują oni wina od prostych stołowych aż po ambitnego Faros Barrique z wyspy Hvar.

W okolicach Makarskiej rozciąga się region Biokowo, u stóp góry Sv. Jura. Najważniejszymi producentami z tego regionu są: Vina Opak z Makarskiej, Vina Matković z Grubine oraz Vina Grabovac z Prolo¾aca.




Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|