Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Chorwacja | Producenci | Miljenka Grgica


Niewielka winnica założona przez Miljenka Grgica, jednego z najlepiej znanych na świecie producentów wina, znajduje się w Trsteniku na półwyspie Peljesac. Miljenko Grgic urodził się w wiosce Desna, blisko Metković w Dalmacji. Po studiach w Zagrzebiu opuścił Chorwację w 1954 i zamieszkał w Napa Valley. Napa Valley jest słyną okolicą, gdzie rosną winogrona i są produkowane wysokiej jakości wina. W takich to okolicznościach Miljenko Grgić uczył się historii wina. W 1976 r. odbył się test, 9 najlepszych, francuskich somelierów oceniło jego Chardonnay (rocznik 1973) jako najlepsze białe wino świata.
Kiedy Chorwacja zyskała niepodległość i stała się państwem demokratycznym Miljenko Grgic wrócił do swojej ojczystej ziemi mając bogate doświadczenia i umiejętności. W 1995 r. kupił wojskowy budynek o nazwie „Karaula”, który znajduje się w Trsteniku, na półwyspie Peljesac. Wojskowe urządzenia zamienił na urządzenia importowane t.j: naczynia ze stali nierdzewnej służące do chłodnej fermentacji (z Kalifornii), dębowe beczki (z Francji), klimatyzator (schładzał całą winnicę) i mikro filtry (sterylna filtracja wina do butelek). Nowa winiarnia została nazwana:”GRGIĆ VINA”. Na dzień dzisiejszy produkowane są tutaj dwa wysoko cenione wina: białe- PO©IP, czerwone- PLAVAC MALI.
Produkują 40-50 tyś. butelek rocznie. 40% produkcji to Plavac Mali (130zł – najdroższe wino w Chorwacji), 60% to Posip (70zł). Firma posiada 100 beczek z lat 97 98, kupują tylko beczki nowe z Francji. Plavac może być w butelkach przez 5-7 lat, a Posip 2-3 lata.

GRGIĆ PLAVAC MALI:

Winogrona zostały wyselekcjonowane z najlepszych winnic, które cieszą się znakomitym położeniem, na półwyspie Peljesac w Chorwacji. Wino jest produkowane zgodnie z metodami i pod nadzorem Miljenka Grgića i Iva Jeremaza. Są oni znani na całym świecie jako najlepsi producenci Chardonnay i Zinfandel. Proces fermentacji przebiega w sposób naturalny, jedynie kontrolowana jest temperatura, gdyż to właśnie ona ma duży wpływ na charakter i owocowość wina. Później wino dojrzewa ok. 6 miesięcy w beczkach, importowanych z Francji. Wino przejmuje wtedy przyjemny, dębowy aromat. Po upływie tego okresu wino jest butelkowane i pozostawione na okres ok. roku, uwalniają się wtedy różne aromaty. Wino takie zawiera ok. 14% alkoholu. Wyczuwalna jest obecność tanin, przyjemny zapach jeżyny, oraz zapach kwiatów Dalmacji.

GRGIĆ POSIP:

Posip stworzony z białych winogron, które rosną korzystnie na terenie Car, na wyspie Korcula. Lekkie, wiosenne bryzy ochładzają winnice, utrzymując idealną temperaturę do kultywowania białych winogron. Wino jest produkowane w piwnicy i pod nadzorem Miljenka Grgicia na półwyspie Peljesac.
Proces fermentacji przebiega powoli, przy kontrolowanej temperaturze wahającej się między 8 a 9 C. Chłodna fermentacja chroni większość aromatów Posipu utrzymuje je nienaruszonymi do momentu degustacji. Po upływie fermentacji wino przez ok. 3 miesiące dojrzewa w specjalnych, 228-litrowych dębowych beczkach, przeznaczonych dla wina białego. Przez zagłębienie się w drewno niewielka ilość aromatów powietrza penetruje dębowe beczki umożliwiając oddychanie i dojrzewanie wina. Wino osiąga delikatny aromat wanilii.
Końcowa maturacja przebiega w 0,75 litrowych butelkach, w chłodnej piwnicy przez ok.6 miesięcy. W ciągu tego czasu różnorodność aromatów Posipu, oraz smak dębiny jest wyczuwalny w bukiecie, co jest typowe dla win produkowanych zgodnie z metodą Miljenka Grgica i Iva Jeremaza. Zawartość alkoholu jest ok. 13%. Wino to najlepiej serwować do ryby.



Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|