Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Proces produkcji


Podstawowymi surowcami przy produkcji wódki są spirytus rektyfikowany o mocy około 96,5% i doskonałej jakości woda demineralizowana. Ze względu na rodzaj użytego surowca spirytusy dzieli się na ziemniaczane i zbożowe. W zależności od stopnia oczyszczenia rozróżnia się rektyfikaty zwykłe, wyborowe i luksusowe neutralne. W asortymencie Wytwórni są wyroby oparte głównie na spirytusie zbożowym. Jedynie wódka Metropolis, jest zestawiana z obu gatunków spirytusu.

W Unii Europejskiej są preferowane spirytusy zbożowe, na tychże oparte jest prawie sto procent produkcji. Poszczególne gatunki różnią się miedzy sobą tym, że spirytusy ziemniaczane mają delikatniejszy, lekko słodkawy smak, natomiast spirytusy zbożowe są ostrzejsze. Spirytusy zbożowe mają lepsze parametry fizyko-chemiczne.

Do Wytwórni spirytus dowożony jest cysternami z zakładów rektyfikacyjnych produkujących najlepsze spirytusy w kraju. Wagi samochodowe są zlokalizowane przy Magazynie Spirytusu. Mają formę platform samochodowych, na które wjeżdżają cysterny ze spirytusem, a następnie są ważone. Z każdej komory cysterny pobierane są próbki, które przekazuje się do Laboratorium. Tam wykonywana jest pełna analiza fizyko-chemiczna i organoleptyczna.

W Laboratorium oprócz kontroli spirytusu sprawdza się wszystkie surowce używane do produkcji. Po zakończeniu analizy cysterna podjeżdża pod rampę rozładunkowa przy Magazynie Spirytusu. Każdy gatunek spirytusu przetłacza się do zbiorników magazynowych oddzielną, wydzieloną komunikacją.

Na tyłach budynku, w którym w latach 1897-1972 prowadzony był proces rektyfikacji znajduje się stacja poboru wody, czyli studnia głębinowa. Jej głębokość to 270 metrów. Sięga pokładu oligoceńskiego. Woda jest podawana do stacji uzdatniania wody firmy Culligan. Woda jest uzdatniana metodą odwróconej osmozy. Ten sposób obróbki wody pozwala na uzyskanie wody, która z powodzeniem mogłaby być używana do dializ w szpitalach.

Proces zestawiania wódek rozpoczyna się od przekazania spirytusu z Magazynu do działu zestawialni. Spirytusy zwykle są przyjmowane na dwa zbiorniki leżące tzw. Foki. Natomiast spirytusy luksusowe i neutralne są przyjmowane do dwóch większych zbiorników.

Po zmieszaniu spirytusu w odpowiednich proporcjach, zgodnych z recepturą z wodą demineralizowaną wódki są filtrowane przez filtry węglowe i płytowe. Tak jak w całym procesie również tu są wydzielone instalacje i baterie filtrów do poszczególnych gatunków wódek.

Wódki są filtrowane do zbiorników naporowych wykonanych ze stali kwasoodpornej, a stąd są przekazywane wydzielonymi komunikacjami na linie produkcyjne.

Wytwórnia posiada trzy linie automatyczne do rozlewu wódek i jedną półautomatyczną. Linie te są nowoczesne, całkowicie zautomatyzowane odpowiadające standardom europejskim i światowym. Butelki są precyzyjnie myte i przedmuchiwane sprężonym oczyszczonym powietrzem. Następnie pod monoblokiem nalewany jest płyn do tych butelek. Zamkniete butelki są przekazywane do dwóch etykieciarek gdzie są naklejane etykiety i znaki kontroli skarbowej. Gotowy produkt pakowany jest automatycznie do kartonów. Cały proces produkcji jest pod ścisłą kontrolą wyznaczonych pracowników Działu Produkcji i Laboratorium.

Dla podkreślenia warszawskiego charakteru nasza Wytwórnia oferuje całą gamę produktów nawiązujących do lokalnych tradycji. Są to wódki czyste Metropolis, Legenda, Warszawska i Targowa. To właśnie tu w roku 1927 powstała najsłynniejsza polska wódka Wyborowa, a w 1928 roku Luksusowa. Proponujemy także produkty nawiązujące do historii Polski i literatury: wódkę gatunkową Oleńka, oraz wódkę czystą luksusową Zagłoba.

Na uznanie zasługuje także Winiak Klubowy, wódka gatunkowa, która od wielu lat święci triumfy na polskim stole.

W listopadzie 2004 r. Warszawska Wytwórnia Wódek „Koneser” jako jedyny producent alkoholi w Polsce otrzymała certyfikat Europejskiego Instytutu Jakości: Najlepsza Polska Jakość 2004 r. dla wyrobów: wódka Koneser i Winiak Klubowy. Wytwórnia działająca od 1897 r. jest jednym z najstarszych zakładów produkcyjnych w Europie, a jej siedziba jest unikalnym kompleksem urbanistycznym XIX-wiecznej architektury przemysłowej. W starych wnętrzach zainstalowano najnowocześniejszą technikę, która umożliwia produkcję napojów spirytusowych o bardzo dobrej jakości. W.W.W. „Koneser” w ciągu kilku ostatnich lat podźwignął się z jednego z ostatnich miejsc na szóstą pozycję wśród producentów alkoholi w Polsce.



Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|