Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Opis urządzeń i budynków | Wagi magazynowe


Do Wytwórni spirytus dowożony jest z trzech zakładów rektyfikacyjnych: Akwawitu z Leszna, Zakładu Badawczo-Rozwojowego Polmos Konin oraz Michawskiej Wytwórni Spirytusu. Przed nami dwie wagi magazynowe, mają formę platform samochodowych, na które wjeżdżają cysterny ze spirytusem, a następnie są ważone w obecności urzędnika kontroli skarbowej.
Najczęściej przyjeżdżają cysterny czterokomo-rowe. Z każdej komory cysterny jest pobierana próbka 250 ml, potem próbki łączy się i litr spirytusu jest przekazywany do laboratorium. Tam wykonywana jest cała analiza fizykochemiczna, czyli oceniana jest zawartość aldehydów fuzli, alkoholu metylowego, moc spirytusu oraz sucha pozostałość płynu i kwasowość. Równocześnie wykonuje się ocenę organoleptyczną, czyli porównuje się z wzorcem zakładowym. W wytwórni jest komisja degustacyjna, w skład, której wchodzą osoby, które przeszły pozytywnie badania progu wrażliwości smakowej, czyli rozpoznają minimalne stężenia smaku słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego na roztworach wzorcowych. Członkowie komisji poddawani są również próbie na daltonizm smakowy badającej rozpoznawanie podstawowych smaków. Skład komisji jest stały, są to osoby zatrudnione bezpośrednio przy produkcji oraz z różnych działach nieprodukcyjnych. Komisja w całości zbierana jest tylko w przypadku wystąpienia wątpliwości dotyczących parametrów organoleptycznych przyjmowanych spirytusów. Standardowo oceny dokonują pracownicy laboratorium, działu technologicznego i produkcji. Ocenia się także zgodność spirytusu z atestem, który dostarczany jest przez producenta, w którym są wyszczególnione wszystkie parametry półproduktu. W trakcie przyjmowania spirytusu urzędnik skarbowy sprawdza poprawność plomb i bierze udział w pobieraniu prób. Ilość płynu w cysternie musi się pokrywać z ilością deklarowaną przez producenta w dokumencie przewozowym. Wszystkie te zabezpieczenia mają na celu uniemożliwienie kradzieży produktu lub rozcieńczenie go.
Ciekawostką jest widoczny na jednej z wag fragment szyn. Jeszcze w latach 60-tych spirytus był dowożony cysternami kolejowymi. Taka cysterna zawierała około 60 tys. litrów.
W dzisiejszych cysternach samochodowych mieści się od 20 do 30 tys. litrów. Po zakończeniu analizy cysterna przejeżdża do kolektorów, gdzie zostaje rozładowana.


Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|