Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Opis urządzeń i budynków | Kolektory


Cysterna podjeżdża pod kolektor, każdy gatunek spirytusu ma oddzielną komunikację, czyli ciąg rur do jego przetaczania. Na każdym kolektorze znajduje się opis. Spirytusy rozróżniane są ze względu na surowiec, z którego zostały wykonane (zbożowe i ziemniaczane), oraz ze względu na stopień oczyszczenia (zwykłe, wyborowe, luksusowe i neutralne). Na widocznych tabliczkach naniesione są te właśnie oznaczenia.
Spirytus neutralny jest najbardziej oczyszczony z wyższych alkoholi, ze związków fuzlowych metanolu. Stosuje się różne metody oczyszczania: hydroselekcja ewentualnie sita molekularne, ale to już są tajemnice zakładów zajmujących się rektyfikacją. Ogólnie mówiąc rektyfikacja polega na wprowadzeniu płynu w stan wrzenia, a następnie skraplania poszczególnych frakcji, czyli składników. Jak wiadomo woda ma inną temperaturę wrzenia
i skraplania, natomiast alkohol metylowy o wiele niższą. To, co pozostaje to tzw. odwar – woda rektyfikacyjna, która jest praktycznie pozbawiona alkoholu. Zakład dostaje rektyfikaty, które muszą spełniać normy i wymagania.
Węże są podłączane od dołu, spirytus grawitacyjnie spływa do pompy, która znajduje się w magazynie spirytusu, pompa ta wymusza transport produktu rurociągiem do zbiorników magazynowych w pobliskim budynku.


Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|