Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Opis urządzeń i budynków | Magazyn spirytusu


Magazynu spirytusu został oddany do użytku w 1992 r., cała sala wypełniona jest zbiornikami. Spirytus jest tłoczony przy użyciu pompy do górnej części zbiornika magazynowego. Każdy gatunek spirytusu ma swój oddzielny zbiornik i oddzielną komunikację. Jest ona połączona z działem zestawiania i filtracji. Zbiorniki te są wykonane ze stali zwykłej, łączna pojemność magazynowa zbiorników w tym magazynie wynosi około 4 mln. litrów. Z tego zapasu można wyprodukować około 40 milionów półlitrowych butelek wódki. Każdy Polak ma tu zagwarantowaną butelkę.
Jeden taki zbiornik ma pojemność 400 tys. litrów, czyli mieści ładunek około 20-stu cystern samochodowych. Całość jest zabezpieczona instalacją przeciwpożarową, na górze każdego zbiornika znajdują się specjalne zawory oddechowe, które zabezpieczają przed nadmiernym parowaniem spirytusu do atmosfery i regulują ciśnienie wewnątrz zbiornika. Gdyby nie było tych zaworów, parowanie spirytusu w przypadku wzrostu temperatury byłoby niekontrolowane. Natomiast zawory te uwalniają nadmiar pary i jednocześnie utrzymują stałe ciśnienie w zbiorniku. Wszystkie zawory oraz pompy są urządzeniami o specjalnej konstrukcji z zabezpieczeniem przeciwwybuchowym i przeciwiskrowym, ponieważ opary spirytusu są łatwopalne i mogą spowodować wybuch. Dlatego w całym pomieszczeniu nie ma ani jednego urządzenia, które podczas pracy wytwarza iskrę. Magazyn dodatkowo zabezpieczony jest tzw. granicą buforową, jej oznaczenie widoczne jest na ścianie, obrazuje ona wysokość, na której znajdowałoby się lustro powierzchni spirytusu, na wypadek awarii wszystkich zbiorników. W przypadku takiej awarii istnieje możliwość odzyskania spirytusu, wówczas cały produkt zostanie spompowany przy użyciu specjalnych dołków odbiorczych, a następnie powtórnie oczyszczony i wykorzystany do produkcji. Na poszczególnych zbiornikach znajdują się podziałki obrazujące wysokość płynu w zbiorniku, w środku każdego z nich znajdują się pływaki, jeśli znajduje się na dole to wskaźnik umieszczony jest na górze podziałki.




Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|