Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Opis urządzeń i budynków | Stacja uzdatniania wody


W tym miejscu odbywa się wielokrotna filtracja wody. Oddzielną komunikacją woda dostarczana jest ze zbiornika pośredniego na czwartym piętrze budynku i tu rozpoczyna się proces filtracji. Na początku do wody wstrzykiwany jest podchloryn sodu w celu zabicia wszelkich bakterii i glonów, które mogłyby się w niej znajdować. Kolejnym etapem jest filtr żwirowy, w którym usuwa się związki magnezu, manganu i żelaza. Dalej woda wędruje do naprzemiennie działających zmienników jonowych, które usuwają twardość wody o podłożu wapniowym i magnezowym. W środku zmienników znajdują się złoża tzw. żywic i granulatów, które wiążą jony wapnia i magnezu. Zmienniki te działają na przemian i są regenerowane roztworem solanki, używamy soli tabletkowanej jodowanej. Dalej zmiękczona woda przechodzi przez węglownik, czyli filtr węglowy, który usuwa ewentualne związki smakowo-zapachowe niekorzystne w przypadku wody używanej do produkcji wódek. W kolejnym etapie woda zmiękczona jest rozdzielana na dwa odejścia. Tędy przepływa woda poddawana kolejnemu etapowi filtracji opartej na metodzie odwróconej osmozy.
Woda najpierw jest filtrowana przez filtry mikronowe, w środku znajdują się membrany o przepustowości poniżej jednej setnej mikrona, pompy wymuszają ciśnienie filtracji, w wyniku której otrzymuje się wodę o przewodności jednej dziesiątej mikrosiemensa, czyli jest to praktycznie woda jałowa. Tak oczyszczona woda jest porównywana do wody wykorzystywanej w szpitalach do dializ. Konieczność tak starannego oczyszczania wody wynika z faktu, że wódka po rozlaniu nierzadko stoi w butelkach kilka miesięcy. Nawet najdrobniejsze zanieczyszczenia mogłyby osadzać się na szkle butelki, obniżając wartość handlową wódki.
Druga strona stacji służy do produkcji wody używanej do zasilania płuczek, które myją puste butelki. Do tego celu filtrowana jest woda miejska, ponieważ używanie do tego celu wody oligoceńskiej byłoby marnotrawstwem. Z tej strony również znajdują się naprzemiennie działające zmienniki jonowe usuwające twardość wapniowa i magnezową wody. Tak jak zmienniki z pierwszej części te również regenerowane są roztworem nasyconej soli. Wydajność tego ujęcia wynosi 25 m sześciennych na godzinę, czyli pięć razy większa niż w części pierwszej. Pomiary twardości wody są automatyczne, przy pomocy dupleks alternatora. Gdy pomiar wykaże zbyt wysoką twardość wody, kolumna jest przerzucana na drugi zmiennik jonowy. W zbiorniku tym znajduje się roztwór solanki, którą jest regenerowany zmiennik jonowy. Jony wapnia i magnezu mają ładunek dodatni, natomiast jony chlorkowe z soli mają potencjał ujemny, więc wiążą jony wapnia i magnezu.


Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|