Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Wytwórnia wódek Koneser | Opis urządzeń i budynków | Linia produkcyjna


Wytwórnia posiada trzy linie automatyczne i jedną linię półautomatyczną, ostatnia modernizacja była przeprowadzana dwa lata temu. Jest to nowoczesna technologia zgodna ze standardami europejskimi, całkowicie zautomatyzowana. Poszczególne linie mają różną wydajność, od linii do produkcji małych serii (około 15 tys. butelek na zmianę – linia miniaturek) do linii dużych produkujących około 80 tys. butelek na zmianę. Na linii półautomatycznej produkowane jest około 2 tys. butelek na zmianę.
Linia, przy której się znajdujemy produkuje wódki o różnych pojemnościach (0,5 l – 1 l), ma możliwość rozlewania wódki do opakowań o różnych kształtach, gdyż istnieje możliwość instalacji różnego oprzyrządowania: płuczek butelek, urządzenia nalewające i etykietujące. Wydajność tej linii wynosi około 40 tys. butelek na zmianę. Nowoczesne urządzenia rozlewnicze pozwalają rozlewać do 18 tys. butelek na godzinę, co daje szybkość 50 butelek na sekundę. Produkcja rozpoczyna się przy urządzeniu, które nazywa się depaletyzator butelek. Paleta wjeżdża do urządzenia, które automatycznie zdejmuje kolejne warstwy butelek i ustawia na stole. Następnie butelki rzędami wędrują do płuczki, w której są myte. Podajnik taśmowy transportuje butelki, płuczka przechyla każdą do góry dnem, a następnie przepłukuje wodą zmiękczoną w stacji uzdatniania wody, potem przedmuchuje się je sprężonym powietrzem, by wydmuchać resztki wody. Aby uniknąć spiętrzania się butelek na linii zainstalowane są fotokomórki, które zatrzymują urządzenie płuczące. Umyte butelki wędrują do urządzenia nalewającego, czyli monobloku. Do monobloku doprowadzana jest z góry z działu filtracji wódka, która tuż przed rozlewem jest filtrowana przez filtr mikronowy, przewodność tego filtra wynosi jeden mikron. Monoblok nalewa płyn do odpowiedniej wysokości butelki. Pracownik ma obowiązek, co pół godziny sprawdzić moc płynu i ilość nalewanej wódki. Używa się do tego naczyń miarowych, które posiadają przemiar i ważną legalizacje Urzędu Miar.

Kolejne urządzenie to kapslarka. Pneumatycznie, przy użyciu sprężonego powietrza do bębna podawane są zakrywki. Powietrze wprawia zakrywki w ruch obrotowy i ustawia w szynie. Butelka z nalanym płynem taśmociągiem podchodzi pod kapsel, zabiera go i podchodzi pod głowice zamykające, gdzie zakrętka jest rolowana i zamykana na butelce. Zamknięte butelki wędrują do dwóch etykieciarek działających szeregowo. Nanoszą one etykietę główną, kontretykietę i banderolę na różne kształty butelek. Następnie zaetykietowany produkt podawany jest do drukarki, która nanosi datę produkcji i numer zmiany produkcyjnej. Gotowy produkt pakowany jest do kartonów. Są one formowane automatycznie na kartoniarce i przenośnikiem rolkowym są transportowane pod załadowarkę. W zaladowarce butelki są dzielone na kilka rzędów w zależności od ilości butelek w kartonie. Głowica załadowująca chwyta butelki i przenosi je automatycznie do kartonów. Pracownik sprawdza ilość butelek w każdym katonie, ostatecznie karton jest ważony, a na koniec oklejany taśmą od góry i od dołu. Następnie na kartonie nadrukowywany jest nazwa wyrobu i data produkcji.
Następnie przenośnik transportuje kartony do magazynu, gdzie są paletyzowane. W zależności od wielkości kartonu używane jest kilka programów obsługi paletyzatorów. Gotowa paleta jest owijana folią tzw. streczem na owijarce palet, a następnie jest magazynowana.



Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|