Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!

  | Zdjęcia | Węgry | Eger - Dni Świetego Donata


Region winiarski Eger położony jest w południowo – wschodniej części pogórza gór Bükk. Region ten jest uznawany za wyjątkowy ze względu na niezwykłe i wyjątkowe położenie geograficzne w basenie Karpackim oraz na doskonałe kamienne podłoże. Przednuża Karpat góry Bükk i Eger są wyśmienitą osłoną dla winnic przed chłodnymi północnymi wiatrami, a dodatkowo ciepły kontynentalny klimat Basenu Karpackiego otwiera drogę suchym i łagodnym wiatrom ze wschodu. Dogodne położenie winnic 200 – 300 metrów nad poziom morza gwarantuje dostateczną ilość słońca. Stoki gór nawet na jesienni, podczas mniej szczęśliwych lat mają dostateczne warunki do rozwoju w przeciwieństwie do dolin, które napotykają na problemy ze względu na mgły i mokre dni. Podczas wegetacji średnia temperatura wynosi 16 – 18°C i zapewnia delikatną i długo trwającą kwaskowość, a długa ciepła jesień wzbogaca wino o optymalną ilość cukru. Średnia roczna wilgotność wynosi 550-650 mm, ale występuje w nierównych proporcjach. Suchy lipiec i sierpień nie są rzadkością.

Region winiarski Eger jest dumny ze swoich głęboko zakorzenionych tradycji w uprawie winorośli jak i produkcji wina. Pierwsze wzmianki dotyczące produkcji wina sięgają 11 wieku i króla Stefana I. W wieku 15 i 16 czerwone wina z regionu były jednymi z najlepszych win w całym kraju. W dzisiejszych czasach region Eger obejmuje 5000 hektarów i przeżywa bardzo dynamiczny rozwój. Rok rocznie powstaje tu wiele nowych winnic i coraz więcej producentów chce powiększyć swoje uprawy. Głównymi szczepami czerwonymi w regionie są: Blaufrenkish, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank i Merlot. Pinot Noir dopiero zaczyna zdobywać popularność a tradycyjnymi szczepami są Kadarka i Kékmedok. Leányka, Pinot Gris i Muscat Ottonel są natomiast najbardziej znanymi szczepami białymi, chociaż coraz więcej winiarzy decyduje się na wprowadzenie Chardonnay.

Region egerski był pierwszym regionem na Węgrzech, który uzyskał nowoczesną apelacje, podobną do francuskiej AOC. Podstawowym winem jest Egri Bikaver, następny w kolejności od dołu jest Egri Superior, najlepszym jest Egri Bikaver Grand Superior. Apelacja obejmuje 14 gmin. Jednym z ważniejszych czynników jest wydajność z hektara. Maksymalnie można uzyskać plon 12 ton z hektara, ale na superior już tylko 8 ton.

Niepodzielnie najbardziej popularnym czerwonym winem jest Egri Bikavér (Bull's Blood) natomiast najchętniej kupowanymi białymi winami są Debrõi Hárslevelû, Egri Leányka i Olaszrizling, który bardzo dobrze nadaje się do leżakowania w beczce.

Eger, tuż po Tokaju najbardziej znany region winiarski na Węgrzech nie może pochwalić się niestety zagranicznymi inwestycjami: tak jak to ma miejsce w Toakju.

Rok rocznie w lipcu w Egerze obchodzone są dni Świętego Donata. Jest to święto ku czci Egri Bikavera. W roku 2005 Stowarzyszenie dzięki Collegium Vini mogło uczestniczyć w tym wydarzeniu oraz odwiedzić paru czołowych producentów. Samo święto odbywa się w trakcie jednego weekendu na głównym placu w Egerze. Wszystko odbywa się na świeżym powietrzu, pod specjalnymi namiotami. Oprócz win spróbować można specjałów węgierskich z najlepszych restauracji. W tym roku swoje wina wystawiło 30 winiarzy, a wybornych dań można było spróbować u 15 szefów kuchni. Wśród trzydziestki znalazły się wszystkie gwiazdy regionu: Gia, Bakondi, Thummerer czy St. Andrea. W kolejnych podstronach znajdziecie Państwo krótkie opisy producentów. Często są to szczątkowe i wyrywkowe informacje, ale niestety jedyne, jakie udało się zgromadzić. Dużo firm nie ma jeszcze stron internetowych, a jeśli nawet mają to są często w języku węgierskim. Niestety sami producenci dość rzadko posługują się obcymi językami, dlatego też utrudniona jest z nimi komunikacja. Informacje przez nas podane nie są może wyczerpujące, ale niestety jest to wszystko, co udało nam się zgromadzić.



Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie
|Strona główna|Mapa strony|O stowarzyszeniu|Strefa dla Członków|Alkohole|Tytoń|Nowości|Zdjęcia|
|Forum|Księga gości|Linki|Szkolenia|Kontakt|Polityka Cookies|
|Degustacje whisky|Degustacje win|Degustacje cygar|Degustacje trunków polskich|